Ledőlt egy házfal a belvárosban

A Felsőhavi utcában ledőlt egy családi ház oromfala szerda éjjel, miközben az épületben ketten aludtak az omlással érintett szobával szomszédos helyiségben. Sérülés ugyan nem történt, de a vályogból és téglából épült falazat darabjai felborították a ruhásszekrényt, s kődarabok borították el a szobát.

hirdetés


A földszintes, vezetékes villany és fürdőszoba nélküli épületben ketten élnek, rendkívül szegényes körülmények között. A lakók egyik tagja dolgozik; a férfi alkalmi munkákból próbál valamiféle jövedelemre szert tenni, élettársa, Orsós Sándorné cukorbeteg. Ketten összesen 100 ezer forintból élnek.

Az asszony kétségbeesve azt mondja, éjszaka majdnem „szívgörcsöt” kapott, amikor meghallotta a kövek robaját, a szobában mindent elborított a por, az összes ruháját összekoszolva. Hozzáfűzi: korábban a minap kidőlt falú helyiségben aludtak, s csupán az volt a szerencséjük, hogy immár a szomszédos szobában van a hálójuk. Mint elmondta, az ő jövedelmükből nem tudják megjavíttatni a sérült falat.

A szomszédban építkezés zajlik, a nő elmondása szerint az ott folyó munkák összefüggésben vannak a ház megrongálódásával. A házuk mellett közvetlenül valamikor egy másik épület állt, s ugyan azt már évekkel ezelőtt elbontották, de most annak, közvetlenül a megsérült fal melletti alapjait mozgatták meg, hordták el onnan a földet. A nő azt állítja, hogy ez a két héttel ezelőtti munka gyengítette meg a szerkezetet, s ennek már hetekkel ezelőtt a falon végigfutó repedések adták jelét.

Állításának ellentmond ugyanakkor az a fotókat is tartalmazó levél, amelyben a szomszédos ház tulajdonosa szólítja fel a lakókat idén márciusban, még az építési munkálatok előtt, a már akkor károsodott fal rendbe tételére. Az egyébként építészként dolgozó szomszéd úgy reagált, hogy véleménye szerint nem az ő hibájából történt az omlás, ennek ellenére saját költségén felépíti a sérült részt.