A déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet óvatos leeresztése, ezért ma reggel 8 órakor kezdődött meg vízeresztés, melynek időtartamát és intenzitását az érkező csapadékmennyiség határozza meg – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

hirdetés
Uránia Mozi

Június 9-én a Balaton átlag vízállása elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet és az elmúlt napokban meg is haladta azt. Mivel a Kaposon levonuló árhullám jelenleg a Sió középső szakaszánál tart, szükségessé vált a többletvízkészlet óvatos leeresztése.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság döntése alapján június 13-án, tehát ma reggel 8 órakor megkezdődött az vízeresztés a Balatonból.

A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – tehát az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó – mennyiség következtében várhatóan még tovább emelkedik a Balaton vízszintje – közli az OVF.

Mint írják, a tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő utáni párolgás, emiatt májusban jellemzően már néhány centit apadni szokott a szint. Idén ugyanakkor – az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt – májusban nemhogy csökkent volna, 6 centit növekedett az átlagvízállás, majd június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 centiméterrel.

Így a nyári idény 17 centiméterrel magasabb vízállással kezdődik, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint egy hónappal később indulhat meg.

A rendszeres mérések kezdete, vagyis 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagvízállás alakult ki a Balatonon. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak, hogy az első héten a vízgyűjtőre az e havi csapadékátlag 58 százaléka hullott le.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Emellett egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat a mélyebben fekvő területeken. Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, illetve azért is, mert a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül – foglalta össze az igazgatóság.