Új drogok hódítanak a pécsi éjszakában

Szívritmuszavarok, extrém magas vérnyomás, súlyos érszűkület, nehezen gyógyuló fekélyes sebek, pszichés megbetegedések. Mindezeket okozhatják azok az új, tiltólistán nem szereplő drogok, amelyek után egyre nagyobb számban nyúlnak a pécsi fiatalok.

hirdetés

Úgy tűnik, hogy az illegális kábítószerek használatának lassan vége lesz, s a korábbi amfetamin-származékok helyét a legális úton beszerezhető, különböző kémiai vegyületekből előállított porok, tabletták, kapszulák veszik át. Mint azt lapunknak dr. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus, a drogambulancia vezetője elmondta: az utóbbi időszakban sorra jelennek meg a tiltólistán nem szereplő termékek Pécs utcáin.

Mint mondta, csakúgy, mint a sport világában a doppingszerek előállítói, a kábítószerek gyártói az éppen aktuális tiltólista alapján készítik újabbnál újabb vegyületeiket. Az összetevőket ugyan folyamatosan igyekeznek betiltani a szervek, de amint sikerül egy-egy szert a listára tenni, tíz másik, hasonló hatásokat produkáló anyagot kezdenek el terjeszteni.

Így a fogyasztók egy esetleges razzia esetén is megússzák a büntetést, s látszólag nyugodtan szórakozhatnak a partidrogok hatása alatt. Mint mondta, a különböző fantázianeveket viselő szereket manapság leggyakrabban az interneten keresztül rendelik meg a fiatalok. A világhálón ráadásul a terjesztők hivatalosságot, veszélytelenséget és megbízhatóságot sulykolnak a fiatalokba. Van akció, kedvezmény nagy tételben történő vásárlás esetén, házhoz szállítás, garancia.

Elmondta: a legalitás mellett a robbanásszerű terjedés másik oka, hogy viszonylag olcsón hozzáférhető drogokról van szó. „Talán mindent elmond a szerek áráról, ha egy fiatal egy adagot és ásványvizet fogyasztva olcsóbban szórakozhat éjszakánként, mintha viszkikólázna” – így a szakember.

A legfrissebb felmérések szerint egyébként a pécsi tizenévesek harmada fogyaszt rendszeresen, vagy fogyasztott már a ma futó drogokból, de egyes szórakozóhelyek biztonsági emberei szerint a jelenlévők szinte mindegyike bedrogozva mulat. Volt, aki pár hét után már az ambulancián jelentkezett, mert észrevette magán, hogy minél gyakrabban, és egyre nagyobb adagban nyúlt a szer után.

Ma legalább nyolc-tíz féle legális, azaz tiltólistán nem szereplő termék van egyébként a piacon; legtöbbjük a már betiltott mefedron módosított változata. A becslések szerint szerek százai állnak készenlétben arra az esetre, ha a jelenleg futók jó részét vagy mindegyikét betiltják. Már a rendőrök sem razziáznak a szakember szerint, mert nincs miért. Hiába vizsgálják meg egy, láthatóan teljesen bedrogozott, fiatal vérét, vizeletét, nagy valószínűséggel csak a tiltólistán nem szereplő anyagokat találják meg benne.

Szemelyácz János szerint mára bebizonyosodott, hogy a tiltás, a rendőrségi erő mit sem ér a drogozás visszaszorításában. Csak a prevenció erősítésével, a fiatalok számára kínált színvonalas programokkal, a káros hatások (keringési zavarok, ájulás, üldözési mánia, érszűkület) bemutatásával, nagyon komoly erőfeszítésekkel lehet csak megkímélni a társadalmat a szerektől.

Alkohol: az elfeledett pusztító

Szemelyácz János szerint a mindenkori vezetők a drogproblémával való küzdelem mellett legtöbbször megfeledkeznek az alkohol romboló hatásáról. Anonim felmérések szerint a mai tizenéves fiúk fele, a lányok harmada havonta legalább egyszer lerészegedik, s rendszeresen nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt a bulikban. Egyre nagyobb mértékben fogyasztanak égetett szeszeket, kommersz italokat.