Légszennyezés: akár az utcánkat is megnézhetjük

A pécsi önkormányzat és a környezetvédelmi felügyelőség közös pályázatán több mint kétszázmillió forintot nyertek egy olyan rendszer kiépítésére, amellyel akár legszűkebb lakókörnyezetünk légszennyezettségi adataihoz is hozzájuthatunk a jövőben. A fejlesztés alapjaiban határozhatja meg a városfejlesztési irányokat is.

hirdetés

A partnerek célul tűzték ki, hogy Baranya és Somogy területén – azon belül kiemelten Pécsen – a levegőminőségre vonatkozó széles körű, informatikai alapú tájékoztatást, tartalomszolgáltatást valósítanak meg uniós forrásból. A fejlesztéssel azt is segítik, hogy az önkormányzatok környezetvédelmi terveiket, programjaikat, vizsgálataikat a kapott adatok alapján tudják kidolgozni, lefolytatni.

A pécsi hozadékok mellett fontos pozitívuma a rendszernek, hogy az elektronikus levegőmonitoring szolgáltatás kialakításával olyan vidéki, ritkán lakott területeken is biztosítják a levegőminőségre vonatkozó információk elérését, ahol eddig ehhez nem lehetett hozzáférni.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester a projektről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a rendszer alkalmas arra, hogy a pécsiek környezettudatos szemléletét erősítse, hogy a város fejlesztési terveihez támpontokat adjon, s az esetleges beruházások következményeit előrevetítse. Az alpolgármester hozzátette: a pécsiek akár a kapott adatok alapján is eldönthetik, hogy költözés esetén a levegőszennyezettségi adatok fényében választanak-e új lakóhelyet.

A légköri modellezés eredményei a telemod.pecs.hu honlapon lesznek majd elérhetők az érdeklődők számára – várhatóan tavasztól.