Lehet korcsolyázni az orfűi tavon, de nem minden részén elég vastag a jég

Nem csak a nyári strand- és fesztiválszezonkor, de telente is kedvelt célponttá a Pécs melletti válik Orfű. Nem csak az év eleki jeges csobbanás vonz látogatókat és mozgatja meg a helyieket, sokan korcsolyát is ragadnak, amint megjelenik a tavon az első komolyabb jégréteg. Így volt ez a legutóbbi hétvégén is. A szuper sportolási és kikapcsolódási lehetőég azonban sok veszélyt is rejt. 

Egy mai Facebook-bejegyzés szerint a Pécsi-tó jégvastagsága egy reggeli mérés alapján 10 centiméter, vagyis január 18-án alkalmas a korcsolyázásra. Mindazonáltal arra is felhívták a figyelmet a posztban, hogy kizárólag a minigolfcenterhez közeli nádasnál, a teniszpálya felé javasolják a csúszkálást, más területeken ez veszélyes lehet.

Korábbi interjúnkból többek között kiderül: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a jogszabályban az áll, hogy szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Hozzátették, a tapasztalat szerint az egyéb feltételek fennállása esetén (vagyis ha nem olvad vagy mozog)

a legalább 10 centis jég kellően biztonságos egy felnőtt számára, hogy rajta tartózkodjon, illetve korcsolyázzon.

A jeget folyamatosan mérik Orfűn:

Kiemelt kép forrása: Orfű Facebook