Léleksegély: új elérhetőség

A Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata is csatlakozott az új, egységes hívószámhoz, ezentúl a 137-00 ingyenes számon kérhető lelki segítség hétfőtől szombatig reggel 9 órától este 9 óráig.

hirdetés

Egyelőre csak vezetékes telefonról és 30-as mobilról érhető el, a másik két mobilszolgáltatóval folynak az egyeztetések. A Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetségének tagszolgálatai együttesen biztosítják a tizenkét órás elérhetőséget. A késő délutáni, esti órákban megerősített ügyelet van, ha egyik tagszolgálatnál foglalt a vonal, átkapcsol automatikusan egy másik ügyelőhöz, így egyszerre többen vehetik igénybe a segítséget. A szolgálat elsősorban a fiatalokért van, de a 137-00 szám bárki számára elérhető, aki krízishelyzetbe került, aki szeretne problémái megoldásához azonnali, ingyenes segítséget kapni.

A telefonszolgálat jellegéből adódóan lelki elsősegély-nyújtásra alkalmas, tehát krízishelyzetben azonnali támaszt, kapaszkodót jelent. Olyan gonddal is hívható a 137-00, aminek könnyebb átvészeléséhez már egyetlen beszélgetés is hozzájárulhat. A szolgálat problémát nem tud megoldani senki helyett, de segít más szemszögből is megvizsgálni a helyzetet. Valamikor néhány jó kérdés közös végiggondolása már előrébb vihet. Sokszor csak az is elég, ha a telefon végén ülő figyelmesen, együttérzéssel végighallgatja a hívót, a rossz érzések kimondása önmagában is megkönnyebbülést hozhat.

Világszerte működnek a fejlett országokban telefonos lelkisegély szolgálatok, az első az 1800-as évek végén alakult, Magyarországon az 1970-es években kezdték létrehozni őket. Számos nemzetközi és hazai kutatás igazolja hatékonyságukat a kríziskezelés és az öngyilkosság-megelőzés területén. Sokszor egyetlen, jól vezetett beszélgetés segít az élet mellett dönteni.

A szolgálatnál féléves képzésen átesett önkéntes ügyelők veszik fel a telefont, akik fizetés nélkül, szabadidejükből áldoznak arra, hogy bajba jutott embertársaiknak segítsenek. Anonimitásban dolgoznak, nem a kilétük fontos, hanem az a támogató jelenlét, ami a nehéz élethelyzetbe került hívónak segítségére van. A telefonálónak sem kell bemutatkoznia, annyit árul el magáról, amennyit szeretne, így a beszélgetés előítéletek nélkül, a bizalom jegyében zajlik. Alapelv a titoktartás, a szolgálat keretein kívül a hívásokról nem beszélhetnek a munkatársak, így kockázatok nélkül kimondható bármilyen szorongató érzés.

A Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány önkéntes ügyelőket keres a Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálathoz!A képzés ősszel indul, a hétvégéket érinti, így munka mellett is vállalható. A jelentkezés feltétele a 18-65 év közötti életkor, minimum középfokú végzettség és a személyiségbeli alkalmasság, fejlett önismeret. Fontos, hogy a jelentkezők, főleg az esti órákban, sok szabadidővel rendelkezzenek. Fiatalos, kihívásokra vágyó nyugdíjasok és urak jelentkezésének különösen örül a stáb, hiszen a fiatalok számára fontos a férfiminta is.

Jelentkezni Székely Zsuzsanna szolgálatvezetőnél lehet a pecs@gyitosz.hu e-mail címen. A Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány és a telefonszolgálat működéséről bővebb információk a www.lialapitvany.fw.hu és a www.pecs.gyitosz.hu honlapokon olvashatók.