Lelőtték a barcelonai gázoló terroristát

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett, szökésben lévő elkövetője veszélyes bűnöző, fegyver lehet nála – közölte a katalán rendőrség a Twitteren. Junesz Abujakubot a spanyol hírügynökségnek a terrorelhárításra hivatkozó jelentése szerint hétfőn délután lelőtték – írja az Origo.

hirdetés

A katalán rendőrség hétfőn más európai országokra is kiterjesztette a kutatást a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub után, aki múlt csütörtökön Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtó furgont vezette. Végül rendőrségi források szerint Barcelonától nyugatra lőtték le. Valószínűleg robbanóöv volt rajta. Mielőtt lelőtték, állítólag azt kiabáltak, hogy Allah akbar!

Az El Pais azt írja, hogy járókelők szóltak a rendőröknek, hogy látták a veszélyes terroristát. Ezután vonultak ki a helyszínre a terrorelhárítók.

Ez történt:

Barcelona mindig pezsgő sétálóutcája, a La Rambla 1,2 km hosszú: a Katalónia tértől a tengerpartig tart, nagyjából a közepénél található a híres piac, a La Boqueria. Augusztus 17-én, délután öt óra előtt tíz perccel egy fehér furgon elindult a Katalónia tér felől és cikcakkban haladva igyekezett elütni minél több járókelőt. A La Rambla mindig tömve van turistákkal, és mire a furgon a La Boqueria magasságában egy oszlopnak ütközve elakadt, tizenhárom halott és több mint százharminc sebesült feküdt a sétálóutcán, összesen harmincnégy ország állampolgárai.