Lemondott a pécsi püspök, a pápa elfogadta

XVI. Benedek pápa elfogadta Mayer Mihály pécsi megyés püspök (képünkön) lemondását – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata szerdán az MTI-vel.

A katolikus egyházfő az egyházi törvénykönyv értelmében fogadta el Mayer Mihály lemondását a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról – írták rövid közleményükben. Ezzel egyidejűleg XVI. Benedek pápa Veres András szombathelyi megyés püspököt átmenetileg a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzójává nevezte ki.

Az egyházi törvénykönyv említett paragrafusa a személyes indítékból benyújtott hivatali lemondásról szól. E szerint az a megyés püspök, “aki betegség vagy más súlyos ok miatt már kevésbé alkalmas hivatalának betöltésére, nyomatékosan fel van kérve, hogy nyújtsa be hivataláról való lemondását”.

Mayer Mihály 1941-ben született, 1964-ben szentelték pappá. 1988-ban segédpüspökké, 1989 februárjában püspökké, majd ugyanazon év novemberében megyés püspökké nevezték ki – olvasható az egyházmegye honlapján.

A katolikus egyház püspökökre vonatkozó szabályai szerint Mayer Mihálynak még öt éve lett volna hivatalában. A püspököknek ugyanis 75. életévük betöltése után kell benyújtani lemondásukat a pápához.

Veres András vezeti ideiglenesen az egyházmegyét

Veres András (képünkön) szombathelyi püspök Garadnay Balázzsal, pécsi püspökségi helynökkel közösen tartott sajtótájékoztatót délután a püspöki palotában.

Veres András nem tudott pontos okot mondani Mayer Mihály távozásával kapcsolatban, hiszen őt nem avatták be a részletekbe. Mint mondta, a pápa kérte fel az egyházvezetői teendők ideiglenes ellátására néhány hónap erejéig, az új püspök kinevezéséig. Igyekszik legjobb tudása, ereje szerint megfelelni a Vatikánból érkező kihívásnak – mondta.

Felvetésre válaszolva elmondta,  sajtóhírekből értesült az egyházmegyénél zajló nyomozásról, ugyan mélyebben nem foglalkozott ezzel, ám, ha kérik, akkor áll a hatóság rendelkezésére.

Az új püspök kinevezésével kapcsolatos eljárásról elmondta azt is, hogy az adott országban jelenlévő nuncius feladata a a szóba jöhető jelöltekről az információk összegyűjtése, amelyek alapján ő tesz javaslatot Rómának, majd pedig a püspöki kongregáció segítségével a pápa dönt a kérdésben.

A tájékoztatón Garadnay Balázs közölte azt is, hogy 2009-ben súlyos műtéteken esett át Mayer Mihály, s az ezeréves egyházmegye ünnepi szentmiséjén is csupán a lelki erő és az orvosok tudása tartotta talpon.

Mayer Mihály a lemondása után is püspök marad, lévén felszentelték, s őt egyházmegye irányításának hivatali teendői alól mentették fel.


Hirdetés

Comments are closed.