Lendületben a magyar gazdaság?

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idei év elején is a leggyorsabbak között volt a térségben – írja az MTI.

hirdetés

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a közép- és kelet-európai térségről összeállított, hétfőn ismertetett havi prognózisában közölte: az általa alkalmazott növekedéskövető számítási modell (GDP tracker) azt valószínűsíti, hogy februárban a magyar hazai össztermék (GDP) 3,5 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben, vagyis valamelyest még gyorsulhatott is a tavalyi negyedik negyedév 3,4 százalékos éves szintű átlagnövekedéséhez képest.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor már vannak jelei annak is, hogy a növekedés lassulhat a következő hónapokban. Az egyik ilyen jel az államháztartási hiány csökkenése az idei első negyedévben, valamint a foglalkoztatás bővülésének jelentős lassulása az állami szektorban, ami a költségvetés szigorodására vall a kiadási oldalon.

Más nagy londoni házak is hasonló növekedési pályát valószínűsítenek a magyar gazdaságban, bár az egész éves növekedési ütemről szóló előrejelzésekben jelentős eltérések vannak.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének áprilisra szóló globális prognózisa is azt állapítja meg, hogy a magyar gazdaság aktivitási adatai jelentősen javultak az év elején. Ennek alapján a ház az idei első három hónapra 3 százalékos negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített magyar GDP-növekedést vár.

A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy erre az előrejelzésükre felfelé ható kockázatok érvényesülnek, tekintettel a vártnál erőteljesebb euróövezeti növekedésre, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának kiterjesztésére, valamint az alacsonyabb energiaárakra.

A JP Morgan elemzőinek számításai szerint a devizaalapú hitelek ügyében hozott intézkedések – és a háztartások elkölthető jövedelmi hányadának ebből eredő növekedése – 0,2 százalékpontot adhat hozzá a magyar gazdaság növekedési üteméhez.

A ház mindezekkel együtt is a tavalyinál lassabb, 2,8 százalékos növekedési ütemet vár Magyarországon az idei év egészében. A cég londoni elemzői szerint ugyanis a tavalyi növekedés fő hajtóerői közül a választások előtti erőteljes költségvetési ösztönzés, a gépjárműszektor termelésének fellendülése és a mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye az idei év növekedésére várhatóan már kevésbé hat.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított prognózisukban mindazonáltal közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház inkább 2016-ra vár lassulást: jövőre 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol.

Ezek jelentősen javított előrejelzések: a Morgan Stanley korábbi prognózisa 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley londoni elemzői az előrejelzések javítását azzal indokolták, hogy a cég szintén javította az euróövezetre – a közép- és kelet-európai gazdaságok elsőszámú exportpiacára – adott növekedési becsléseit, 2015-re 0,4 százalékponttal 1,4 százalékra, 2016-ra 0,5 százalékponttal 2,2 százalékra.