Leőwey: nem lesz fordulat, költöznek

Mindenképpen költözik a Szent István térről, és a tervek szerint a 2013-as tanévet már az új helyszínen, a bőrklinika épületében kezdik meg a Leőwey Klára Gimnázium tanárai és diákjai – szögezte le dr. Hoppál Péter oktatási bizottsági elnök a nemrég felröppent, ennek ellentmondó hírekre reagálva.

hirdetés

Nemcsak a városi közgyűlés és az egyetem szenátusa által elfogadott megállapodás rendelkezik a Leőwey áthelyezéséről, de az észérvek is emellett szólnak – reagált lapunknak dr. Hoppál Péter, az oktatási és kulturális bizottság elnöke arra a felvetésünkre, hogy előfordulhat-e, hogy jelenlegi helyén, a Szent István téren működik tovább az intézmény.

Az utóbbi hetekben reppent fel a hír, miszerint a rend meggondolta magát, s hajlana arra, hogy továbbra is biztosítja az épületet az intézmény számára. Hoppál Péter ezzel kapcsolatban azt mondta, a bőrklinika átalakítása, korszerűsítése a város középtávú oktatási tervei között is szerepel, s az egyik ékköve annak a programnak, amelynek során mintegy ötmilliárd forintot költenek el a pécsi közoktatási rendszer infrastruktúrájára, színvonalának emelésére.

Mint ismert, az előző városvezetés terveit folytatva Pécs jelenlegi gazdái azért döntöttek az intézmény áthelyezése mellett, mert az egyházi kárpótlás értelmében legkésőbb 2011. december 31-ig vissza kell adni az egyházaknak a kommunista időkben elvett ingatlanokat, köztük a Szent István téri Leőwey épületét is. A Miasszonyunk Rend jogutódjának számító Cisztercita Rend meg is állapodott a várossal, s ma már csak a végleges birtokbaadás van vissza.

Erre a jelenlegi tervek szerint 2013 őszéig kell várni, ugyanis idő kell ahhoz, hogy állami támogatások felhasználásával az egykori bőrklinika épületét átalakítsák, s létrehozzák benne a középszinten a legmodernebb oktatási körülményeket megteremtő infrastruktúrát. Egy korábbi döntés értelmében már a 2012-es tanév is az új helyszínen indult volna, ám ehhez az egyetemnek is el kellett volna költöznie a bőrklinikáról. Mindez azonban csak a 400 ágyas tömb felújítása után valósulhat meg. Mivel az a projekt egy év csúszásban van, így a Leőwey költözése is késedelmet szenved.

Pécs egyik legsikeresebb gimnáziuma a költözés után igazi elit intézménnyé válhat – mondta Hoppál Péter, ugyanis a jelenlegi felduzzasztott iskola helyett korlátozni fogják a felvehető diákok számát. „A mostani városvezetés a kínált szakirányok portfólióját megőrizve átlátható, a Dunántúl élvonalába pozícionált minőségi oktatást képzel el az új helyszínen” – mondta az elnök, aki azt is hozzátette: a német, a francia tagozatot és az Arany János tehetséggondozó programot is folytatni kívánják 2013-tól.