Romák házait újítanák fel

Egy modellprogram segítségével romák lakta házakat újíthatnak fel a közeljövőben – derült ki azon a konzorciumi megállapodáson, amelyet szerdán kötöttek meg a szereplők a megyeházán.

hirdetés

Mint azt a megállapodás egyik aláírója, Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a program elsősorban a lakhatási problémák megoldására lesz alkalmas, és a roma integrációt, a társadalmi felzárkózást segítheti. Hozzátette: örömteli, hogy a 25 milliárd forintos, legalább tíz évre feladatot, egyúttal munkát adó Ős-Dráva program területét érinti ez a projekt is.

A Vajszlót és Komlót érintő projekt a leszakadó térségek felzárkóztatását lehetővé tevő modellprogram segítségével indulhat el tavasszal. Az együttműködésben a Baranya Megyei Önkormányzat, a Baranya Megyei Kormányhivatal, Vajszló és Komló önkormányzata, valamint a pécsi Türr István Képző és Kutató Intézet vesz részt.

A munka azok után indulhat meg, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága komplex lakhatási és képzési modellprogramot állított össze nemrégiben. Ennek lényege, hogy elsősorban romák által lakott házak, lakások, mélyszegénységben élők lakókörnyezete, telepek felújítása valósulhat meg egy 410 millió forintos keretből. Az előkészítés és a megvalósítás a Türr István Képző és Kutató Intézet feladata lesz.