Leszakadó városrész: patkányokat irtanak

Pécs egyik legszegényebb városrészében igyekszik mindent megtenni a város további leszakadásának meggátolása érdekében. A számtalan jószolgálati tevékenység mellett a higiéniai körülmények javítására is komoly erőket mozgósítanak, így a minap rágcsálóirtásba kezdett a György-telepen az önkormányzat városüzemeltetési cége.

hirdetés

A BIOKOM Környezetgazdálkodási és Városüzemeltetési Kft. első körben a Kolónia utcától keletre eső városrészben kezdte el a rágcsálógyérítési munkákat. A két hétig tartó feladat során mérget tartalmazó ládákat helyeznek ki a kritikus területekre. A BIOKOM felhívta rá a figyelmet, hogy a ládák felnyitása tilos, hiszen a méreg életveszélyes. Amennyiben felmerül a mérgezés gyanúja, arra kérik az érintetteket, hogy mielőbb forduljanak orvoshoz.

Mint az ismert, György-telep Pécs leginkább leértékelt lakóterülete. A város már számtalan programot indított a városrészben, hogy az itt élők életminőségét javítsa. Legutóbb a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is erősítette tevékenységét. A szervezet segítségével, a helyi lakosokkal együttműködve egy négylakásos sorházban alakítottak ki közösségi teret tízmillió forintból.

A Jelenlét program munkatársai az eddig bevezetett és megszokott tevékenységeken túl mostantól új szolgáltatásokkal is várják György-telepről és a Hősök tere környékéről a hozzájuk forduló rászorultakat. Működik többek között Baba-mama klub, filmklub, közösségi rendezvények folynak, s esetenként mosási lehetőséget is biztosítanak az új épületben.

Korábban a szeretetszolgálat és a pécsi Origó-Ház Egyesület szakmai együttműködési megállapodást is aláírt György-telep szociális városrész rehabilitációjának alapozó programjának megvalósítására, s megkezdődött a társadalmi szereplőkkel az egyéni egyeztetés is.

Egy évvel ezelőtt a Pécsi Egyházmegye korábbi püspöke, Mayer Mihály személyesen kereste fel a keleti városrész egyik legszegényebb részét, s „missziós területnek” nevezte azt. „Amikor azt mondom, hogy ez egy missziós terület, akkor nem magyarokról és romákról beszélek, hanem a legszegényebb sorsú családokról” – mondta Mayer Mihály, hozzátéve: a katolikus egyház a „nincsből” próbál segíteni, a Katolikus Karitász 40-50 milliót költ adományokra.

A Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis elnöke, Orsós Ferenc azt mondta: „Ez gettó, az itt élők nem tudnak kilábalni a helyzetükből, s minden segítség elkél számukra”.

Nem lett több patkány

A BIOKOM lakossági bejelentések alapján irtja a rágcsálókat városszerte. A családi és társasházak lakóinak azonban saját maguknak kell gondoskodniuk a rágcsálógyérítésről, az önkormányzati lakásoknál és közvetlen környezetükben pedig ez a Pécs Holding Zrt. feladata. A szennyvízcsatornák tisztításáért a Tettye Forrásház Zrt., míg a közterületek és a nyílt vízelvezető árkok rendben tartásáért a városüzemeltetési cég, a BIOKOM Kft. felel.

Ez utóbbi társaság közlése szerint nem mutatkozik növekedés a rágcsálók számában az elmúlt évek során. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egerek és a patkányok száma az elmúlt időszak alatt stagnál, jelenlétük az emberi életvitel szinte természetes velejárója mindaddig, amíg számuk kontrollált, s nem veszélyeztetik az emberek lakóhelyeit.