Hét év börtön a volt PK-vezérnek

Nem jogerősen hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék Keczer Lászlót, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. volt vezérigazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

hirdetés

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész Keczer Lászlóra, a Pécsi Közlekedési Zrt. volt vezérigazgatójára a 2,4 milliárd forintos, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyó bírósági eljárás keddi tárgyalási napján.
Keczer Lászlót nem jogerősen hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amely vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat is elrendelt Magyarország területére, a másodfokú ítélet meghozataláig.

A PK Zrt. vezérigazgatójának a közlekedési vállalat buszainak eladása miatt kellett bíróság elé állnia, miután Páva Zsolt, Pécs polgármestere 2009 májusában feljelentést tett az ügyben. Mint ismert, a PK Zrt. 176 buszát 2009. január 1-jén a közgyűlés megkerülésével, csomagban értékesítették 2,4 milliárdért, amelyek közül 156-ot vissza is bérelt a Pk Busrent Kft.-től. A vádirat szerint a szerződés során megszegte a PK. Zrt. alapszabályában foglaltakat azzal, hogy elvonta a közgyűlés hatáskörét, és mint vezérigazgató, felhatalmazás nélkül kötötte meg az adásvételi szerződést. Megszegte azt az elvet, hogy a szolgáltatásnak és az ellenszolgáltatásnak arányosnak kell lennie.

A Pécsi Törvényszék kedden meghozott ítéletének indoklása szerint Keczer László többszörösen szegte meg kötelességét – amit súlyosbító körülménynek is tartottak -, és nem a PK Zrt., hanem a magánbefektető Mecsekbusz Kft. érdekeit tartotta szem előtt. Enyhítő körülményként értékelték eddigi kifogástalan életmódját, valamint tekintettel voltak a vagyoni hátrány megállapításakor arra is, hogy vezérigazgatóként a cég gazdálkodását illetően pozitív intézkedéseket is hozott.

Megjegyezendő, hogy a PK magánbirtokosa, a Mecsekbusz Kft. és az adásvétel mögött felbukkanó gibraltári és máltai vállalatok hátterében a milliárdos, jelenleg ismeretlen helyen külföldön tartózkodó, buszos körökben jól ismert Rehus Ernő állt. Az ügyész a perbeszédben pedig úgy fogalmazott: nem is egyedül Keczer László fejéből pattant ki a „buszos zsonglőrködés”.

A védelem szerint Keczer László ártatlan az ellene felhozott vádakban, aki az utolsó szó jogán cáfolta, hogy ő csalárd módon cselekedett volna, mondván, a pécsi közösségi közlekedés javítása érdekében tevékenykedett. Az ügyészség elfogadta az ítéletet, a védelem és a vádlott enyhítésért és felmentésért fellebbezett.

Az ügyletről korábban – egy másik eljárás keretében – a Zalaegerszegi Törvényszék és az adóhatóság is azt állapította meg, hogy az jó erkölcsbe ütközik, és ezért semmis.