Lezárult az ÖkoRulez Roadshow

A KÖVET Egyesület szakértői és a szervezet által felkért szakemberek szeptembertől öt dunántúli város egyetemein tartottak előadásokat, szerveztek kerekasztal-beszélgetéseket és műhelymunkákat, azzal a céllal, hogy felhívják a fiatal – de nem csak a fiatal – nemzedékek figyelmét a bolygónkat fenyegető globális veszélyekre, a fenntarthatóság, a felelős gondolkodás egyre nagyobb szükségességére.

hirdetés

November 21-22-én, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán zárult az ÖkoRulez Roadshow. Itt ért véget a fenntarthatósági üzleti verseny is: a nyílt megmérettetés után a zsűri díjazta a versenyző csapatok által megálmodott üzleti ötleteket, modelleket, terveket. A győri, keszthelyi, zalaegerszegi, kaposvári és pécsi felsőoktatási intézményekben lezajlott megmérettetés során a csapatok különböző profilú, de a fenntarthatóság szempontjainak minden esetben megfelelő vállalkozások üzleti modelljét találták ki.

A projekt gazdája a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért, amelynek célja nemcsak a program sikeres megvalósítása volt, hanem az is, hogy hatást gyakoroljon a jövő vállalkozóinak gondolkodásmódjára. “A gazdasági növekedés évtizedek óta zajló hajhászása kezelhetetlen terheket ró a környezetre. A közgazdaságtanban a 1970-es évek óta jelen lévő alternatív vélemények létjogosultságát a recesszió is igazolta; a válság gyakorlatilag kódolva volt. Márpedig, ha a közgazdasági gondolkodás sodorta a szakadék szélére a világot, akkor annak kell meghoznia a megoldást is” – indokolja dr. Győri Zsuzsanna, a KÖVET Egyesület CSR-szakértője, miért az élet és az élővilág törvényeinek gondos tanulmányozásán alapuló új közgazdaságtan, azaz a bionómia fogalma köré épült a projekt.