Liszt Ferenc bronzszobrot avattak

Egész alakos Liszt Ferenc-szobrot adtak át a torontói konzervatóriumban (The Royal Conservatory of Music) az 1956 óta Kanadában élő Fekete Tamás jóvoltából – közölte az MTI.

hirdetés

Mint Fekete Tamás az MTI-nek elmondta, a néhány napja leleplezett, 2,25 méter magas bronzszobrot Budapesten készítette Stremeny Géza szobrászművész, mások mellett a budai várbeli gróf Bethlen István-szobor és a Batthyány téren álló gróf Batthyány Lajos-szobor alkotója.
A szobrot repülővel szállították Torontóba, ahol a királyi konzervatórium épületében egy ünnepség keretében avatták fel. A ceremónián a neves Liszt-kutató, Alan Walker is beszédet mondott – idézte fel.

Nem ez az első eset, hogy Fekete Tamás anyagi áldozatot hoz a magyar zeneművészetért, néhány évvel ezelőtt Bartók Bélának egy hasonlóképpen bronzból készült egész alakos szobrát ajándékozta a torontói oktatási intézménynek.

Mint elmondta, a Liszt-szobor ötletét a konzervatórium magyar származású rektora, Peter Simon vetette fel neki a Bartók-szobor átadásakor.
A nagy romantikus komponista bronz-másának elkészültében nagy segítséget nyújtott öccse, Fekete Márton is – emelte ki.
Fekete Tamás 1956-ban hagyta el Magyarországot, emigrációjának története kapcsán felidézte Boross Péterrel való barátságát is. “Péter gimnáziumi osztálytársam volt. Azt szoktam mondani, hogy én csináltam belőle miniszterelnököt, a József nádor téren ugyanis volt egy beszélgetésünk ’56 novemberében. Péter azt mondta, menjünk el innen, én azt: nem szabad elmenni. Aztán én elmentem, ő maradt.”