LMP: “ha a rekultiváció megakad, az olyan, mintha nem is lett volna!”

Sajtóközlemény:

hirdetés

“Aggasztó hírek terjednek a sajtón keresztül arról, hogy a támogatások megvonása, illetve egyszerűen ki nem fizetése miatt ellehetetlenül a Mecseki Uránbánya rekultivációja, és az egykori bányaterület folyamatos ellenőrzése. Emlékeztetünk arra, hogy az Uránbánya a 20 évvel ezelőtti rendszerváltozás legfontosabb politikai, környezeti, környezet-egészségügyi ügye volt Pécsett és Baranyában. A korábban titkos adatok, a környezeti sugárterhelés, környezetszennyezés, és az uránbányászok egészségi állapota mindenkit foglalkoztatott, mert valahol valamennyiünk életét, életminőségét érintették.

1993-ban robbant az újabb hírbomba, amikor nyilvánossá vált, hogy a szigeteletlen zagytározók csurgalékvize közvetlenül veszélyezteti a pellérdi vízbázist, amely Pécs vízellátásának alapját képezi. Az ügy komolyságát jelzi, hogy az akkori illetékesek csak zöld civil szervezeteken keresztül merték kiszivárogtatni az erről szóló információkat. A botrány azonban hasznos volt, mert a város és a megye összes politikai ereje együtt lobbizott a rekultivációs támogatásokért, amelyeket az elmúlt 20 évben, pártszínektől és pénzügyi helyzetétől függetlenül, valamennyi kormány felvállalt.

Ezt rúgja fel most a jelenlegi Fidesz-kormány, a már megszokott sunyi hallgatás, információvisszatartás közepette. Pénzügyi, vagy politikai okokból teszik kockára körülbelül 200 ezer ember egészségét, városunk élhetőségét? Ha a bánya és zagyterületek rekultivációs és ellenőrzési munkái megszakadnak, a korábbi munkák eredményei is tönkremennek.

dr. Kóbor József
pécsi önkormányzati képviselő, LMP