LMP: Matolcsy mondjon le

Az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem képes megfelelően kezelni a Buda-Cash botrányt, az ellenzéki párt ezért a jegybankelnök távozását, valamint szigorúbb felügyeleti szabályokat követel.

hirdetés

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: az MNB-nek és a kormánynak kell kártalanítania az ügyfeleket a törvény szabta keretek között, és olyan felügyeleti rendszert kell működtetniük, amely nem engedi meg, hogy a kisbetétesek pénzével a tudtuk nélkül tőzsdézzenek.

A politikus azért is bírálta a kabinetet és a jegybankot, mert 2013-ban, az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásakor nem jött létre megfelelő felügyeleti szerv, de azért is, mert még mindig nincs felügyelőbizottsága az MNB-nek, amely a mostanihoz hasonló mulasztásokat számon kérhetné.

Szerinte a hozzá nem értést bizonyítja, hogy a károsultak nem kaptak megfelelő tájékoztatást, de az is, hogy nem tettek időben feljelentést, így adva lehetőséget az elvonulásra a százmilliárd forintos lopásban érintett bűnösöknek.

Közölte: pártja törvénymódosítást kezdeményez a szigorúbb ellenőrzés érdekében.