LMP: “Pécs és Zugló: testvérvárosi kapcsolatok?”

Sajtóközlemény:

hirdetés

“A pécsi és a zuglói költségvetési koncepció szó szerint azonos mondatokat tartalmaz – hívta fel a figyelmet vasárnap este az Index. Hétfőn Zugló és Pécs LMP-s önkormányzati képviselői is szó szerint megegyező kérdéseket tettek fel az illetékes jegyzőknek többek között arról, hogy ki és mekkora összegért készítette el a gyanús hasonlóságot mutató költségvetési koncepciókat.

A zuglói fideszes polgármester, Papcsák Ferenc által beterjesztett költségvetési koncepció egyik mondata így hangzik:
“S hogy most – e költségvetési koncepcióval is – Zugló egyik éllovasa kíván lenni a változtatásnak, szinte kötelezettségünk. A zuglóiak a változás mellett döntöttek, s nekünk e változást véghezvinni immár nem lehetőség, hanem sokkal több annál.”

A pécsi fideszes polgármester, Páva Zsolt által beterjesztett koncepció egyik mondata pedig így:
“S hogy most – e költségvetési koncepcióval is – Pécs egyik éllovasa kíván lenni a változtatásnak, szinte kötelezettségünk. A pécsiek a változás mellett döntöttek, s nekünk e változást véghezvinni immár nem lehetőség, hanem sokkal több annál.”

Az idézett mondatokon túl a két költségvetési tervezet számtalan szó szerinti azonosságot mutat. Az LMP arra kíváncsi, hogy ezek után Pécs vagy Zugló lesz a valódi éllovas? Arra is szeretnénk választ kapni, hogy amikor a választott városvezetőnk szól hozzánk, akkor valójában kinek a szavait olvassuk, és kinek az előterjesztésére szavazunk.

Az Államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 70. §-a alapján a jegyző feladata a költségvetés elkészítése. A mai nap folyamán Zugló és Pécs LMP-s önkormányzati képviselői az alábbi – a költségvetés mintáját követve – szó szerint megegyező kérdéseket tették fel Zugló és Pécs jegyzőihez:

– Ki készítette Zugló/Pécs 2012-es költségvetési koncepcióját?
– Ki készítette ezt az elmúlt években?
– Ha külsős cég készítette, akkor azt ki bízta meg?
– Mekkora összegért?

Pécs – Budapest, 2011. december 5.

Keresztes László Lóránt
pécsi önkormányzati képviselő, LMP

Várnai László
zuglói önkormányzati képviselő, LMP

Szilágyi Péter
országgyűlési képviselő,
az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja