LMP: súlyos hiányok vannak a megyei Területrendezési Tervében

Sajtóközlemény:

hirdetés

“A Baranya Megyei Közgyűlés március 22-én megszavazta azt a Területrendezési Tervet (TrT), amely a mára elavult, 6 évvel ezelőtt készült TrT-t vette alapul. Így nem is lehet csodálni, hogy olyan komoly hiányosságok fedezhetők föl benne, ami a 21. században a társadalom elemi érdekei ellen hatnak.

Hiányzik a vasútfejlesztés, pedig az egyre dráguló üzemanyagok, az egyéni közlekedést a tömegközlekedés irányába mozdítja el. A fejlesztés Budapest és Pécs vonalon a menetidő csökkentése érdekében elengedhetetlen lenne. Európa szerte a vasútfejlesztés kiemelt területe a közlekedési modernizációnak, sajnos Baranyában nekünk erre még mindig várnunk kell.

Szintén a hosszú távú tervezés hiányára utal, hogy az időjárási anomáliákra nem készült föl kellően a terv, nevezetesen a hirtelen lezúduló nagy esők után a csapadékvizek megfogása nem szerepel a tervben. Az elmúlt években, Baranyában is a nagy esők és az azt követő szárazságok váltották egymást, ezt tórendszerek, árokrendszerek precíz tervezésével, a víz visszatartásával lehet kiegyenlíteni.

Baranya megye ökoturisztikai kiemelt célpontja a Kelet-Mecseknek kellene lennie. A szelíd turizmus, a vallási turizmus, a falusi turizmus központja a Zengő tövében a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, Hosszúhetény és Pécsvárad lehetne. Ebből a térségből kiindulva a kerékpáros turizmus összekapcsolható a villányi borturizmussal és a mohácsi vízi turizmus fejlesztésével. A terv nem tartalmaz ilyen elképzeléseket.

A megújuló energiák felhasználása terén is kiemelkedhetne a megye. Azonban a terv nem tér ki kellő részletességgel a biomassza kis léptékű felhasználásának lehetőségeire.

A tervezés eddigi folyamata szinte láthatatlan volt, a civilek alig kaptak lehetőséget véleményük becsatornázására, de még a döntést meghozó Baranya Megyei Önkormányzat korábbi négy bizottságából is csupán egy tárgyalta a tervet a múlt évben. Az idei új bizottságok már csak a döntési fázisban kapcsolódhattak be a munkába.

A területrendezési törvény rossz, mivel ténylegesen kevés mozgásteret ad a megyének. A fejlesztés és a rendezés nincs összhangban. Ezt meg kell változtatni, addig viszont a tervet elfogadni nem szabadna, mivel hosszú távra egy rosszul előkészített terv többet árt, mint használ.

Ezekre hivatkozva az LMP arra kérte a Baranya Megyei Közgyűlés tagjait, hogy ne szavazzák meg a Területrendezési Tervet, hanem javítsák ki annak hibáit, valamint lobbizzanak saját pártjukban azért, hogy a kormány egy a józan észre alapozott törvényt alkosson meg, azonban a képviselő testület ennek a kérésnek nem tett eleget.

Nem hagyjuk, hogy a munkahelyteremtés esélyét, a gyerekeink jövőjét, a magyarság régióban betöltött szerepe csökkenjen egy átgondolatlan döntés következtében. Az ügyben az LMP további lépéseket tervez, mert felelőtlen eljárásnak tartja, hogy rosszul megalkotott jogszabályok kötöttsége miatt egy tessék-lássék tervet szavaz meg a Baranya Megyei Közgyűlés.”

Ladányi Attila
Baranya Megyei Önkormányzati képviselő, LMP