LMP: “újabb bizonytalan kimenetelű pécsi nagyberuházás”

Sajtóközlemény:

hirdetés

“Mi, a Lehet Más a Politika pécsi képviselői aggódva figyeljük az eseményeket a FIDESZ-MSZP támogatottsággal meginduló Megyeri téri mélygarázs-beruházással kapcsolatban. Kedden értesültünk arról, hogy a 750 állásos mélygarázs projekt megkapta az építési engedélyt, és a beruházó Szigeti-Garázs Kft. – a cégvezető nyilatkozata alapján – a lehető leghamarabb meg kívánja indítani a kivitelezési munkálatokat.

Mindenkit emlékeztetni szeretnék arra, hogy a beruházás megindítása az önkormányzattól ugyan nem igényel forrásokat, de a mélygarázs elkészülte után Pécs városa 20 év alatt ki fogja fizetni a beruházás több mint 4 milliárdos értékét, ráadásul eközben osztozik az üzemeltetés kockázatában is.

Mindez évente több száz milliós kiadást jelent majd az önkormányzatnak, amire nyilván kamatterhek égy egyéb költségek rakódnak. A Magasház működése nélkül ezzel szemben aligha tudunk megalapozott becsléseket adni a lehetséges bevétel nagyságáról. Mindez tehát értékelhető úgy, mint egy 20 év alatt realizálódó, igen kockázatos beruházás.

A legnagyobb baj természetesen e beruházás megtérülésének garanciáival van. A pécsi közgyűlés 2010. év március 18-án tartott ülésén dr. Páva Zsolt polgármester úr a következőket nyilatkozta: “Ez a projekt akkor lesz kockázatmentes – mert van benne nyilván kockázat – ha a Magasház végre megkapja azt a funkciót, amit régóta terveznek.”

Mivel a Magasház sorsát továbbra is teljes bizonytalanság övezi, a mélygarázs-komplexum megépítése véleményünk szerint indokolatlan, és felelőtlen lépés lenne. Igencsak megkésve, csak most fog készülni egy tanulmány a Magasház funkciókkal való megtöltésének részleteiről.

Szintén most veszi kezdetét a város közösségi közlekedésének új alapokra helyezését célzó közép- és hosszú távú koncepció kidolgozása, melynek nyilvánvalóan fontos része a kötött pályás közlekedési rendszerhez kapcsolódó parkolók ideális elhelyezésének meghatározása. Kijelenthetjük tehát, hogy a városvezetés jelen esetben a szekeret kívánja a lovak elé fogni.

A város jelenlegi költségvetési helyzetében, amikor az önkormányzat elbocsátásokra, új adónem bevezetésére kényszerül, nem a kudarcos nagyberuházások (pl. Expo Center, reptér, stb.) sorát kell gyarapítani, hanem az egekbe szökött munkanélküliség kezelésére, és az egyre nehezebb helyzetbe kerülő, a pécsi polgárok számára megélhetést nyújtó vállalkozások támogatására kell a szűkös forrásokat átcsoportosítani.

Dr. Keresztes László Lóránt
pécsi önkormányzati képviselő (LMP)

Dr. Kóbor József
pécsi önkormányzati képviselő (LMP)