Lopják a virágot a temetőből

Oda a humorérzék, ha közel a temető?

Szomorú, de családomnak ma ismét szembesülnie kellett az emberi aljasság egyfajta megnyilvánulásával… – panaszolta egyik olvasónk. Levelét szószerint közöljük.

hirdetés

Sajnos Édesapánk októberben meghalt. Sírja a temető nem egy eldugott szegletében van, körülötte szintén friss sírok vannak. Temetése óta állandóan friss virággal díszítjük a sírját, vázája sosem üres. Mivel holnap lesz négy hónapja, hogy volt a temetés, ezért ma délelőtt (11 óra után) Húgom és családja látogatott ki először a temetőbe. Vitték a frissen vásárolt tavaszi csokrot. Férjem csütörtökön járt kint, Húgomtól még kérdeztük is, hogy megvan-e a rózsa, amit ő vitt. Megvolt, azokkal a rózsákkal együtt, amiket Édesanyám rakott a vázába. Vele, gyermekeimmel, valamit Öcsémmel és családjával délután fél 4 körül mentünk ki a temetőbe, mindenki vitte a maga kis virágját. Amikor odaértünk, kisfiam megkért, hogy virágját tegyem a vázába, amit a keresztre rakott koszorúszalagok részben eltakartak. Miután félrehajtom a szalagokat,láttuk, hogy egy szál bordó rózsa árválkodott benne. Felháborodva mondtam, hogy elvitték a sárga rózsát,amit a férjem vitt. Édesanyám pedig folytatta, és azt is, amit a Húgomék vittek! Azt inkább nem írom le, hogy mit mondtam ott és akkor, de szerintem nem is kell szó szerint idézni… Pár sírral mellettünk állt egy idősebb nő, és hallotta, amint mi ott felháborodva beszélünk, és elmondta, hogy az ő hozzátartozója sírjáról is eltűnt a virág…

Nálunk sajnos ez már nem az első eset. Sőt! Temetés utáni napon, amikor kimentünk a temetőbe, az én koszorúmból egyszerűen elvittek 4 szál flamingót. Nem elég az ember fájdalma, amit szerette elvesztése miatt átél, akkor még vannak olyan – embernek nem nevezném – FÉRGEK, akik képesek ilyen cselekedetekre.
Miért is nem lehet az egész temetőt bekamerázni???? Miért is nem lehet az ilyen szemeteket lekapcsolni és méltó módon megbüntetni???? Miért fizet az ember a temetés napjára szinte még a lélegzetvételért is??? Azt hiszem azokból az összegekből, amiket ott legombolnak a gyászolókról, talán elvárható lenne az is, hogy nyugodt szívvel hagyjuk ott szerettünk sírján a Neki, és nem holmi tolvaj bagázsnak, szánt, kegyelet virágait…

Cz. Zoltán, Pécs

 • Névtelen

  Sajnos a lopásokhoz 15 év alatt már “hozzászoktam”, de amit hónapok óta tapasztalok, az már igazán fölháborít. Mivel egyhe volt a tél, a fedetlen sír földje nem fagyott meg, így a temetőben tanyázó rengeteg macska rendszeresen telepiszkította a sírt. Minden alkalommal zacskószám vagyok kénytelen a mocskot összeszedni. Több alkalommal tettem panaszt az irodában, de mindenki tehetetlennek teszi magát. A biztonsági őröktől hallottam, hogy néhány macsakát ivartalanítottak, de ez csak fél megoldás, mert igaz hogy szaporodni nem fognak, de szükségletüket továbbra is kénytelenek elvégezni. Egyesek még etetik is, mert láttam macskakonzerves dobozokat is a közelben. Ha valaki ennyire állatbarát, vigye haza magának a jószágot, nem a temetőbe valók.

 • Máté

  1. Ha pécsi temető egész területe be lenne kamerázva akkor sem lehetne minden egyes pillanatban minden egyes kamerát figyelni
  2.Mert a biztonsági őrök kivannak világítva messziről kiszúrhatók.
  3.Igen is a legtöbb virág nem kerül ki, más sírjára rakják.
  4. Senkinek nincs se lehetősége se joga igazoltatni egy sírnál embert!

 • Jakab

  Édesapám temetése utáni napon-tavaly augusztusban- lopták ki a koszorúkból az értékesebb virágokat 20-30 szál flamingót, orchideát. Sírhelye az egyik legforgalmasabb részen van. Panaszt tettem az irodán, mert felháborítónak tartottam ezt a sírgyalázást, de ezzel szerintem adtam a sz@rnak egy pofont, mert azóta sem csináltak a viráglopások felszámolása felé semmit. Szerintem a benne van a keze néhány virágkereskedőnek is, tisztelet a kivételnek.

 • Jakab

  Édesapám temetése utáni napon-tavaly augusztusban- lopták ki a koszorúkból az értékesebb virágokat20-30 szál flamingókat, orchideákat. Sírhelye az egyik legforgalmasabb részen van. Panaszt tettem az irodán, mert felháborítónak tartottam ezt a sírgyalázást, de ezzel szerintem adtam a sz@rnak egy pofont, mert azóta sem csináltak a viráglopások felszámolása felé semmit. Szerintem a benne van a keze néhány virágkereskedőnek is, tisztelet a kivételnek.

 • Gyászoló anya

  A fiúnk sírjáról a temetés délutánján lopták ki az egyik koszorúból az orchideákat. Azóta is rendszeresen lopják róla a virágot. A kamerás megfigyelést már a gépkocsival belépők pénzéből is lehetne támogatni.

 • Pécsi

  Engem az bosszant fel, hogyha kifelé jövök a temetőből autóval, akkor a csomagtartót fel kell nyitanom, ugyanakkor a főkapun vagy bármelyiken szépen kisétálhatók bármivel, a kutya sem néz meg. nem biztos, hogy aki autóval megy, az fog onnét elvinni valamit. Nem gondolom, hogy lopott virágot tesz valaki hozzátartozója sírjára, sokkal inkább gyanítom, hogy ezeket a virágokat “újrahasznositják”.