Lopják a Zsolnayt?

Koránt sincs vége a pécsi Zsolnay-gyár körüli botrányoknak: a manufaktúra tulajdonosai előbb órahamisítási ügybe keveredtek, majd a Zsolnay-védjegy körül is machináltak. A legdurvább ügy a gyár életében viszont a mostani NAV-akció lehet.


Forrásaink szerint csomagtartóban lophattak ki – ismeretlen elkövetők – porcelánokat a pécsi gyárból, valószínűleg a NAV emiatt csapott le kedden a manufaktúrában. Informátorunk szerint nem egyszeri alkalom volt, hogy nem hivatalosan, különböző helyekre csomagtartóban szállítottak nagy értékű porcelánt.

Nem tudni, ez hányszor történhetett, a részletekről a NAV a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöl információt. Egyes vélemények szerint ezzel költségvetési csalást (adócsalást) bűntettét követhették el, mert így elkerülhették az adó megfizetését.

A gyár körül nem először forr a levegő. A többségi tulajdonos, Bachar Najari másfél évvel ezelőtt órahamisítási botrányba keveredett, amiért jogerősen elítélték, próbaidőre bocsátással.

Emlékezetes, hogy a tulajdonos felesége, Cséplő Petra által birtokolt Swiss Art Kft. zsolnays védjegyet igényelt saját termékeikre a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalnál. Ezzel a húzással azt érték volna el, hogy a Swiss Art a Zsolnay neve alatt dobjon piacra ékszereket, drágaköveket, órákat, vagy éppen üveg-, porcelán- és fajanszárut.

A büntetőtörvénykönyv szerint költségvetési csalást az követ el, aki valótlan tartalmú adónyilatkozatot tesz, vagy elhallgatja a valós tényeket, jogtalanul vesz igénybe adókedvezményt, illetve az állami költségvetésből származó pénzeket nem a jóváhagyott célnak megfelelően használja fel. Attól függően, hogy mekkora tételben, illetve egyedül, üzletszerűen, bűnszövetségben követik el a csalást, szabhat ki a bíróság akár 10 évig terjedő szabadságvesztést.