Lukács Móric-díj a civileknek

A közösségszervező munka elismerésére Lukács Móricról elnevezett díjat alapított Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A civil szféra szakértőinek, szervezeteinek szánt kitüntetést minden évben szeptember 15-én, az író születésnapján adják át – tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.

hirdetés

A közleményben kifejtették, a Lukács Móric-díj olyan embernek vagy civil szervezetnek adományozható, aki vagy amely hivatásszerű vagy önkéntes munkával vagy más módon hozzájárult a civil szektor fejlődéséhez. A kitüntetést odaítélhetik az adományozás kultúrájának terjesztéséért is – tették hozzá.

Mint írták, az adományozás a civil szervezetek tevékenységének megvalósításához nélkülözhetetlen, és a társadalmi szolidaritás egyik legfontosabb megnyilvánulása.

A díjat évente hárman kaphatják meg, a kitüntetés emlékéremmel, az adományozást igazoló oklevéllel és pénzjutalommal jár.

A tárcánál emlékeztettek, Lukács Móric írót, műfordítót (1812-1881) a Magyar Tudományos Akadémia 1839-ben levelező tagjává, később tiszteleti, majd igazgató taggá választotta. Eötvös Józseffel, Szalay Lászlóval és Trefort Ágostonnal együtt küzdött a haladás eszméiért, centralista volt; szerkesztette folyóiratukat, a (régi) Budapesti Szemlét – írták. Az akadémia ügyeiben segédjegyzőként dolgozott.

Kitértek arra is, hogy 1848-ban kormányhivatalt vállalt, Klauzál Gábor mellett elnöki titkár lett a kereskedelmi minisztériumban. Civil szervezeteket elemző Ellenőr – Néhány eszme az egyesületi jog körül című műve 1847-ben jelent meg – olvasható a tárca közleményében.