M6-alagutak: indulnak a garanciális javítások

Megkezdődnek december elején a garanciális helyreállítási munkák az M6-os autópálya alagútjainál. Lezárultak a repedések okainak feltárására végzett vizsgálatok, amelyek kimutatták, hogy az alagutak állapotában a vizsgálat időtartama alatt lényegi változás nem következett be. Az alagútjáraton kívüli javítások várhatóan nem érintik majd az alagút forgalmát – közölte az autópálya-kezelő.

hirdetés

Befejeződött az M6-os autópálya minden alagútjára kiterjedő – az alagút falán észlelt repedések okait feltáró – vizsgálat. A rendszeres geodéziai, valamint összetett talajmechanikai elemzéseken és helyszíni szemléken alapuló vizsgálat kimutatta, hogy a repedéseket a nyílt szakaszok vonatkozásában a visszatöltött föld talajmechanikai jellemzői és beágyazódási problémái, és részben a tavalyi év szokatlanul csapadékos időjárása okozta.

A rendszeres monitoring eredményei alapján ugyanakkor az is egyértelműen megállapítható, hogy a repedések észlelése óta az alagutak állapotában lényegi változás nem következett be. Az elvégzett vizsgálatok alapján a MAK Zrt. szakvállalkozók bevonásával decemberben megkezdi a garanciális helyreállítási munkálatokat az alagúton kívüli terülteken, ezt követően pedig a járatokban. A külső munkálatok várhatóan nem fogják az alagutak forgalmát érinteni. Az alagút helyreállítási munkáit a MAK Zrt. a garanciális kötelezettségeinek megfelelve saját költségére végzi el.