M6/M60: felkészültek a téli üzemeltetésre

Az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Pécs szakasz üzemeltetője felkészült a sztráda első téli üzemeltetésére és a biztonságos és akadálymentes közlekedés biztosítására az érintett szakaszok teljes hosszán – derült ki a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. téli gépszemléjén szerdán Bátaszéken, ahol az útfenntartást végző gépek mellett a téli üzemeltetés módjáról is tájékoztattak az illetékesek.

hirdetés

A zavartalan közlekedést az üzemeltető négy darab Volvo és négy Mercedes-Benz Unimog multifunkciós tehergépkocsi segítségével biztosítja, valamint szükség esetén további bérelt teherautót is igénybe vesz a pálya akadálymentesítésére az ehhez szükséges adapterekkel, úgy mint hóekék, sószórók, hómarók.

Az említett technikai felszereltség mellett az üzemeltető munkatársai folyamatosan ellenőrzik az autópályát, és állandóan figyelik a várható időjárási és útviszonyokat, ezzel is elősegítve az autósok biztonságát a téli időszakban.

A diszpécserszolgálat állandó összeköttetésben áll az Országos Meteorológiai Szolgálattal, amely folyamatosan tájékoztatja a legfrissebb időjárási viszonyokról és szükség esetén riasztást küld az üzemeltető munkatársainak.

Emellett az M6/M60-as autópálya-szakaszon elhelyezett összesen tizenegy meteorológiai állomások segítségével a diszpécserszolgálat információhoz jut többek között az aktuális szélsebességről és annak irányáról, a levegő hőmérsékletéről, a csapadék fajtájáról és mennyiségéről, valamint az útburkolat pillanatnyi hőmérsékletéről és fagyáspontjáról is. Az autópálya mentén kihelyezett térfigyelő kamerák pedig lehetővé teszik a diszpécser számára a szakaszok vizuális megfigyelését is.

Az akadálymentesítés és védekezés mellett az üzemeltető az autópálya-szakaszon felszerelt technikai eszközök révén az autósokat közvetlenül is figyelmezteti az esetleges veszélyforrásokra.

Az alagutak előtt kihelyezett négy darab információs tábla, valamint a huszonnyolc változtatható jelzésképző táblák segítségével a diszpécserszolgálat azonnali tájékoztatást küld az autósok számára a forgalmi viszonyokról.

Az Útinformnak küldött információk alapján pedig az autósok már előre tájékozódhatnak az autópálya-szakaszon várható forgalmi és időjárási viszonyokról. Mindemellett alapvető feltétel, hogy a diszpécser szolgálat elérése is biztosított: egy esetleges szükséghelyzetben a két kilométerenként kihelyezett segélykérő telefonok teszik lehetővé a diszpécser azonnali riasztását.