Ma 140 éves a Magyar Vöröskereszt, amely a járvány idején különösen aktív

Fotó: Magyar Vöröskereszt Youtube

1881. május 16-án alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletét. 

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy a szervezet honlapján írják, legfontosabb feladataik közé tartozik:

  • a véradásszervezés,
  • elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák szervezése,
  • valamint egy komplex szociális és ellátó- és intézményrendszer működtetése.

Utóbbi révén a legkülönfélébb hátterű embereknek tudnak segíteni, legyen szó hajléktalanokról, nélkülözőkről, vagy erőszak elszenvedőiről. Programjaikkal évente több ezer embert érnek el. 

A koronavírus-járvány megjelenése óta a Magyar Vöröskereszt is közreműködik a pandémia elleni küzdelemben: a folyamatos lakossági segélyezés mellett önkénteseik segítettek a mintavételi pontoktól kezdve a telefonos diszpécserszolgálatokig.

– Nem tudom eléggé megköszönni a Vöröskereszt baranyai szervezetének, dolgozóinak és önkénteseinek azt a mérhetetlenül sok munkát, amit a koronavírus járvány kitörése óta Pécsett és a megyében a legelesettebbek megsegítésére fordítottak – mondta a Pécsmának Nyőgéri Lajos, Pécs szociális ügyekért felelős alpolgármestere. 

– Ott voltak és vannak az oltópontokon, tartós élelmiszercsomagból álló segélyt osztottak, vakcinát és fertőtlenítőszert vittek pécsi háziorvosoknak és még hosszan sorolhatnám, hogyan milyen módokon segítették intézményrendszerünk tevékenységét és Pécs közösségét – fogalmazott az alpolgármester.