Továbbra is bármikor lehet felhőszakadás

Az előttünk álló napokban is kialakulhatnak a szombatihoz hasonló szupercellák Baranyában és Pécsen. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint egészen szerdáig lehet záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra számítani, főleg a délutáni órákban.

hirdetés

Korábban írtuk:

A várható heves zivatarok miatt hét megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap. Pécs és Baranya számára is heves viharokat, zivatarokat, felhőszakadást jeleznek.

A meteorológiai szolgálat honlapján piros színnel jelölték, vagyis harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyére.

Reisz András, a meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: azokon a területeken ahol a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, nagy valószínűséggel alakulhatnak ki nagyobb területen olyan zivatarok, amelyeket óránként 100-120 kilométeres erősségű szél kísér, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 50 milliméter eső hullhat, továbbá kialakulhat jégeső, amelyben akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Szintén hét megyében – Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya és Somogy megyében – másodfokú, az ország észak-nyugati területein pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Reisz András közölte: a késő délutáni óráktól kell készülni a heves zivatarokra, a Dél-alföldön és a Tiszántúlon az éjszakai órákban is lehetnek viharok. Hozzátette: hétfőn kevesebb helyen, inkább a déli megyékben lehet számítani intenzívebb esőzésre, kedden viszont ismét várható egy, az országon átvonuló zivatar.

A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a jövő hét közepétől megváltozik az időjárás. Napos, száraz, “strandidőre” készülhetünk, a hétvégén a maximum hőmérséklet ismét 30 Celsius-fok körül alakulhat – mondta a meteorológus.