Ma van a mentők napja, mi is egy kicsit hősök lehetünk

Május 10-én a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóján tartják a mentők napját. Most azzal is ünnepelhetünk, ha elsajátítjuk és gyakoroljuk az életmentés alapfogásait ingyenes „hősképzésükön″.

Mint írja honlapján az OMSZ, 1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, mely Európa egyik első mentőszervezete volt.

A magyar mentőszolgálat országosan egységes működése világviszonylatban is egyedülálló.

Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította. Tavaly több mint 1,25 millió feladatot végzett a 8500 elhivatott dolgozó, 116 ezer koronavírusos beteget szállítottak kórházba és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg, illetve hajtottak végre – derül ki összefoglalójukból.

A mentők napja alkalmából a legkiválóbb mentődolgozók elismerésben részesülnek, a lakosság számára pedig országszerte ismét megszervezik az ingyenes „hősképzést”, ahol bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait.

Az ünnepi képzésben részt vevő mentőállomások listája alább tekinthető meg, Pécsen a Tüzér utcai központ szerepel a listában.

Hirdetés