Ma van a reformáció emléknapja

Tisztelettel és elismeréssel köszöntötte a reformáció emléknapján kiadott nyilatkozatában Magyarország protestáns közösségeit Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

hirdetés

A tárcavezető MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a reformáció emléknapja nem kizárólag reformátusok vagy evangélikusok ünnepe, hiszen az egyetemes magyar történelem és kultúra elképzelhetetlen azon értékek nélkül, amelyeket a reformáció egyházai és hívei adtak népünknek.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a nemzeti nyelv megtartása, a szabad autonóm gondolkodás, a nemzeti tudat őrzése, a Magyarország függetlenségéért folytatott küzdelem és a közélet megújítsa mind-mind közös értékeink.

A kormány nagyra értékeli és nélkülözhetetlennek tekinti az egyházi közösségek szolgálatát, nagy értéknek tartja a felekezeti békét, együttműködésüket egymással és a magyar állammal. Minden olyan ügyben továbbra is felajánlja támogatását, amely egyszerre szolgálja a magyar nemzeti közösség boldogulását és Isten dicsőségét – közölte a miniszter.

Október 31-én arra emlékeznek világszerte, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 reformtételét a wittenbergi vártemplom kapujára.