Ma van a Vöröskereszt Világnapja

Jean Henry Dunant egy szervezetről álmodott, ami mindentől függetlenül segíti a rászorulókat, önzetlenül tesz egy jobb világ építéséért. Ma álma 187 ország Vöröskereszt és Vörös Félhold társaságában és 100 millió önkéntesben nyilvánul meg.

hirdetés

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) egész évben azt az egyedülálló és történelmi hozzájárulást ünnepli, amit a Nemzetközi Vöröskereszt Mozgalom tett az emberiségért.

A vörös kereszt (a svájci állampolgárságú kezdeményezők) a svájci zászló – piros alapon fehér kereszt – inverzét – fehér alapon vörös keresztet – javasolták a megalakuló mozgalom jelképének.

Ezek után a különböző országokban sorra alakultak a nemzeti társaságok, amelyek a humanitárius eszmét és a jelképet elfogadva célul tűzték a segítségnyújtást, kezdetben elsősorban a háborúk sérültjeinek.

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre. Megalakulását a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 1882. évben ismerte el. A Magyar Vöröskereszt 1921-től tagja a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének.

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezet május 9-én, délután három órakor tart Világnapi ünnepséget a Civil Közösségek Házában.