Ma van az autizmus világnapja, legyél te is kék!

A világon mindenhol április 2-án tartják az – ENSZ által 2007-ben hivatalosan is azzá nyilvánított – autizmus világnapját. Általában több rendezvénnyel hívják fel ilyenkor a figyelmet a spektrumzavarral élő emberek társadalmi elfogadására. Most a koronavírus-járvány közbeszól, azonban a tavalyihoz hasonlóan több online kampányt is hirdettek. 

hirdetés
Uránia Mozi

Újra elindítja például nagysikerű #éniskékvagyok kampányát a Együtt az Autistákért Alapítvány az autizmus világnapján. A kezdeményezés során nemcsak Magyarország ismert épületei borulnak az autizmus színébe, kékbe április 2-án, de számos hazai hírességet is felkértek valamilyen kék ruhadarab viselésére.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat saját közösségi oldalán, egy kép vagy videó feltöltésével, amelyben megjelenik a kék szín, a poszt leírásában pedig az #éniskékvagyok hashtag. A világnap alkalmából a Facebook-profilképek módosítására is lehetőség van az alapítvány által elkészített keretekkel, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat az érintettek felé.

Ehhez a kampányhoz csatlakozott például a mentőszolgálat és a rendőrség is:


De más csoportok, szervezetek is kifejezték támogatásukat hasonlóan:

Az Autisták Országos Szövetségének oldalán további kezdeményezésekről is olvashatunk.


Az autizmus spektrumzavar fogalmával korábban ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben:

Minden századik gyerek autista lehet!