Magasház: milliárdos közbeszerzés

A pécsi önkormányzat és az Öresund Holding tulajdonában lévő Szigeti Garázs Kft. két mélygarázst építene a lebontásra ítélt, 25 emeletes Magasház szomszédságában. A cég közbeszerzési eljárást hirdetett a következő négy évben tervezett mély- és magasépítési beruházásainak megvalósítására nettó 2-6 milliárd forint keretösszegben.

hirdetés

Mint azt a Napi Gazdaság írja, magas- és mélyépítési beruházások megvalósítására írták ki a tendert. A nyertes kivitelezővel vagy kivitelezőkkel négy évre szóló keretmegállapodást kötnek, a tervezett munkák becsült értéke nettó 2−6 milliárd forint − derül ki a társaság ajánlattételi felhívásából. A konkrét munkákra újabb ajánlattételt követően kötnek majd szerződéseket.

A közbeszerzésen pályázóknak rendelkezniük kell – a megfelelő mély- és magasépítési referenciák, géppark és szakemberek mellett – az ajánlati felhívást megelőző három év átlagában áfa nélkül legalább 2,5 milliárd forintos árbevétellel, a magas- és mélyépítési munkákból pedig 1,5 milliárd forintos bevétellel. Rendelkezni kell továbbá felelősségbiztosítással, amelynek limitje legalább 1,2 milliárd forint évente és 250 millió forint káreseményenként. A nyílt eljárás ajánlattételi határideje augusztus 29-én jár le.

A Szigeti Garázs két, kétszintes mélygarázst építene a 25 emeletes, több mint húsz éve kiürített és lebontásra ítélt Magasház szomszédságában: a Megyeri téren 362, míg a Steinmetz téren 379 férőhelyeset. A céget 2010-ben a pécsi önkormányzat és a szentendrei székhelyű, magyar tulajdonú Öresund Holding Vagyonkezelő Kft. hozta létre, idén március óta az Öresund helyett az egyik cége, az Östermalm Vagyonkezelő Kft. tagja a társaságnak − derül ki az Opten Kft. cégtárának adataiból. A beruházások finanszírozását az Öresund biztosítaná. A Szigeti Garázs mindkét helyszínre vonatkozóan megkapta már a jogerős építési engedélyt. A közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés akár az ősszel elkezdődhet. A felszínen további mintegy 400 férőhelyes parkoló építését is tervezik.