Magyar filmek határon túl

Magyar és román nagyjátékfilmeket egyaránt vetítenek a marosvásárhelyi 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon – közölték szerdán a szervezők az MTI közlése szerint. 

hirdetés

A november 5. és 9. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló fesztiválon négy román és nyolc magyar nagyjátékfilmet tekinthet meg a közönség. A magyar alkotások közül a seregszemle közönsége megnézheti Dyga Zsombornak a Couch Surf, Pálfi Györgynek a Szabadesés, Reisz Gábornak a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Zomborácz Virágnak az Utóélet, Novák Eriknek a Fekete leves, Kerékgyártó Yvonne-nak a Free Entry, Hajdu Szabolcsnak a Délibáb és Simó Sándornak az Isten veletek, barátaim című filmjét.

A fesztiválon a román filmipar is képviselteti magát. A levetített filmek között lesz a tavalyi év legnagyobb román filmsikere, a Quod Erat Demonstrandum. Andrei Gruzsniczki alkotását először tavaly a Római Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a zsűri különdíját. Valentin Hotea Roxanne című játékfilmjének nemzetközi bemutatója szintén tavaly volt a Locarnói Filmfesztiválon.

Az Alter-Native-on bemutatják még Cornel Mihalachénak A Csatorna című tévéfilmjét, amely Kincses Elemér romániai magyar rendező azonos című színdarabja alapján készült. A történet középpontjában négy elítélt áll, akik a kultúra, a barátság és emlékeik segítségével élik túl a romániai kommunizmus idején a munkatáborbeli megpróbáltatásokat. A negyedik román film Dan Pita neves román filmrendezőnek a Kyra Kyralina című alkotása lesz, amely Panait Istrati román író azonos című regénye alapján készült.

A fesztiválon ötvenkét alkotás vesz részt a versenyprogramban. Ezeket a filmeket előzsűrizés nyomán válogatták ki.