Magyar katonák az Iszlám Állam ellen

Magyarországnak nem az Iszlám Állam elleni háborúban való részvételhez fűződik érdeke, hanem olyan igazságos nemzetközi rendhez, amely okafogyottá teszi az Iszlám Állam létét – reagált a Magyar Szociális Fórum (MSZF) Szijjártó Péter külügyminiszter keddi bejelentésére, miszerint a magyar kormány száz magyar katonát készül Irakba küldeni, ötvenet pedig idehaza tartana tartalékos állományban.

hirdetés

A Magyar Békekört szervező MSZF szerint az, aki a betegség tünete ellen hadakozik, nem pedig a betegség okát akarja megszüntetni, azzal találhatja szemben magát, hogy a betegség még jobban elhatalmasodik. Az Iszlám Állam létezésének oka abban az igazságtalan, kegyetlen és embertelen világrendben keresendő, amelyet az úgynevezett ’nyugati civilizáció’ és vezető hatalma kényszerített a fejlődő világra, benne az arabra gyarmati és neokolonialista politikájával.

Száz- és százezrek haltak meg azokban a háborúkban, amelyeket az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország folytatott Irakban, Afganisztánban, Líbiában és az iszlám világ más országaiban. Százezrével oltották ki civilek, köztük nők, öregek és gyermekek életét. Irak ellen az USA azért indított háborút, mert azt állította, hogy tömegpusztító fegyvereket tárol, de bebizonyosodott, hogy nem tárolt ilyent. A nyugati hatalmak nem csak egy sor arab állam fejlődését vetették vissza évtizedekkel, hanem az ott élő százmilliók létezéshez való puszta jogát is semmibe vették. Ráadásul még gúnyt is űztek sok milliárd mohamedán hitvallásából.

Nyilvánvalóvá vált, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország monopóliumait egyetlen szempont vezérli: a hódításhoz fűződő haszon.
„Van-e a ’nyugati civilizációnak’ más érve a fegyvereken kívül? Kész-e felhagyni a neokolonializmussal, hogy fejlődni hagyja az emberiség nyomorban élő kétharmadát? Mit tesz a Nyugat a sokat hangoztatott igazságos és békés új nemzetközi rend megteremtéséért?” – tette fel a kérdéseket a Magyar Szociális Fórum.
A magyar katonák tervezett kiküldéséről az MSZF-nek az a véleménye, hogy kár volna életüket kockáztatni egy igazságtalan nemzetközi rend védelmében. „Ha az Iszlám Állam elleni küzdelemben a NATO-nak nincs más érve, mint a fegyverek, Magyarországnak távol kell tartania magát a konfliktustól, mint teszi Ukrajna esetében is. Sem katonáink, sem országunk biztonságát nem szolgálja, hogy eleget tegyünk az amerikai felszólításnak, és figyelmen kívül hagyjuk az ENSZ Biztonsági Tanácsának véleményét. Ha a magyar kormány valóban komolyan gondolja, hogy nemzeti érdekeinkből indul ki, nem szabad belemennie egy olyan katonai kalandba, amelynek kimenetele teljesen beláthatatlan (lásd Ukrajna esetét!), hiszen nélkülözi a tényleges megoldás legelemibb tervét is” – szögezi le az MSZF.