Magyar kutatók: a vírus sokkal erősebb és ellenállóbb, mint gondolnánk

A Semmelweis Egyetem kutatói áttörést értek el: először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni. A vizsgálatok szerint a korábban gondoltnál sokkal ellenállóbb lehet a vírus – ez közrejátszhat a szokatlanul nagy fertőzőképességében – írja a HVG a kutatók tanulmányára hivatkozva.

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni. Atomi erőmikroszkóppal tapogatták le a SARS-COV-2 részecskék felületét, és azt írják, a vírust koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, az organizmus pedig különlegesen ellenálló: alakja könnyedén összenyomható, de gumilabdaszerűen helyreáll, a fizikai behatás pedig nem tesz kárt se a struktúrájában, se a tartalmában.

Kellermayer Miklós, a kutatócsoport vezetője, a SOTE dékánja szerint ez járulhat hozzá ahhoz, hogy a vírus képes alkalmazkodni a környezetéhez.

Eddig a vizsgálatokat kémiailag kezelt, lefagyasztott vagy inaktivált víruson végezték csak el, a magyar tudósok munkája így egyedülállónak számít.

A magyar kutatócsoport a vizsgálat során a nagyjából 80 nanométer szélességű SARS-CoV-2 részecskét egy ettől is kisebb tűvel szúrta meg. A vírust 100 alkalommal nyomták össze, majd ennyiszer emelték fel a tűt róla. Kiderült, a szerkezete szinte alig sérült meg. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert, fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenállóbb vírus.

A szakemberek emellett azt is kiderítették, a vírus nagy mértékben képes ellenállni a vírus a hőnek. Amikor 10 percen át 90 Celsius-fokon hevítették, a vírus szinte sértetlen marad, csupán néhány tüskéjét veszítette el.

hirdetés

Hirdetés