A magyar paprikával minden rendben!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki közleménye szerint 46-féle, hazai boltokban kapható fűszerpaprika őrleményt ellenőriztek és 11-nél találtak kifogásolnivalót. Kiemelték: a magyar fűszerpaprikák kimagaslóan teljesítettek a Nébih terméktesztjén – írja az MTI.

hirdetés

A Nébih csütörtöki közleménye szerint a karácsonyi időszakban a hazai boltok kínálatát ellenőrizték, 46-féle fűszerpaprika-őrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezték el.

A fűszerpaprika-őrlemények 48 százalékban kevert eredetűek voltak, Magyarországról és más uniós országból származtak, 39 százalékuk magyar volt, 9 százalékuk harmadik országokból, Peruból és Kínából, 2 százalékuk pedig uniós tagállamból származott.

Egy terméken hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, emiatt a gyártóval szemben eljárás indult.

A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

A hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46-nál elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát.

Valamennyinél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is.

A szakemberek végül a vizsgált termékek csaknem negyedénél, 11-nél találtak kifogásolnivalót, ezekben az esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján mintegy 1,6 millió forint lesz.

Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer-maradék, valamint tiltott színezék-mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

A kedveltségi rangsor felállításánál szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten résztvevő bírálók között szakemberek és civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket.

Az eredményeket tartalmazó táblázat megtalálható a Nébih honlapján.