Magyar segítség a Fülöp-szigeteken

A konzuli szolgálatnak nincs újabb információja a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar állampolgárokról, jelentkezett viszont egy az országban élő magyar, aki felajánlotta segítségét, nyelv- és helyismeretét – közölte a Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

hirdetés

A tárca kedden arról tájékoztatott, hogy egy magyar állampolgárról, egy 28 éves férfiról tudnak, aki a tájfun idején a katasztrófa által leginkább érintett Leyte szigetén tartózkodott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni. Emellett két olyan ember szerepel a konzuli szolgálat adatbázisában, aki jelezte, hogy a Fülöp-szigetekre látogat, fel is vették a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.

A Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országban a jakartai magyar nagykövet van akkreditálva, így attól a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának.

A Külügyminisztérium szerdán közölte, hogy a jakartai nagykövetséget megkereste egy Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar állampolgár, aki biztonságban van, és érdeklődött, hogy miként segíthetne nyelv- és helyismeretével. A külképviselet tájékoztatta arról, hogy mely magyar segélyszervezetek munkatársai utaztak ki az országba, megadta az elérhetőségüket, javasolva, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.

A Baptista Szeretetszolgálat szerda reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 52 órás utazás és várakozás után kedd éjszaka a Fülöp-szigeteki Taclobanba érkezett és munkába állt a szervezet humanitárius csoportja, hogy segítsen a tájfun túlélőinek. A baptista segítők ötezer dollár értékű segélyszállítmányt vittek magukkal, amely ivóvízből, élelmiszerből és egy generátorból áll. Egy munkatársuk pedig a tervek alapján elindul a helyi partnerekkel a korábban eltűnt magyar fiatalember utolsó ismert lakhelyére.

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett figyelmeztetésben megerősítették, hogy nem javasolják az utazást az ország középső részére, ahol a tájfun lesújtott. Ebben az országrészben repülőterek semmisültek meg, a telekommunikációs szolgáltatás továbbra is akadozik, a leginkább érintett tartományokban nincs áram. A jelentős mennyiségű törmelék és hulladék miatt több terület megközelíthetetlen. Nincs elég ivóvíz és élelem, fosztogatók járják az utcákat, az emberek élelem után kutatnak – írták.

A Fülöp-szigeteki hatóságok szerdai közlése szerint 2275-re nőtt a Haiyan tájfun hivatalosan számon tartott halottainak száma. Az ENSZ szerint a Haiyan tájfun – minden idők egyik legerősebb vihara – több mint 11 millió embert érintett, és 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.