Magyar Termék védjegy a pécsi kesztyűnek

Magyar Termék védjegyet kapott négy pécsi kesztyűgyártó vállalkozás a napokban, a Pécsi Kesztyű Klaszter pedig fesztivállal ünnepli meg az iparág immár másfél évszázados hagyományát a baranyai megyeszékhelyen.
Bodrogai Ferenc, a Magyar Termék Nonprofit Kft. alapítója kedden Pécsen, a pécsi kesztyűgyártók Ferencesek utcai üzletében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a védjegyet azok a gyártók érdemelhetik ki, amelyeknek magyarországi előéletük van, termékeik itthon nyerik el végső formájukat és legalább 51 százalékban belföldi hozzáadott értékkel készülnek. A négy pécsi cég pedig ilyen, ezért használhatja a jövőben a Magyar Termék logóját.

hirdetés

Kecskeméti Attila, a kft. ügyvezetője elmondta: a társaság négy éve 13 taggal alakult, s a védjegy ma már 26 cég évi 100 milliárd forint értékű termékén található meg. Úgy vélte, Magyarországon egyre többen ismerik fel: a hazai termék érték, amelynek vásárlása hozzájárul a minőségi árukínálat növeléséhez, munkahelyek megtartásához, bővítéséhez és a szállítási útvonalak csökkentésével a környezet védelméhez is.

Marczi Gábor, a Pécsi Kesztyű Klaszter elnöke elmondta, hogy a klaszter a közös piacvédelem, és egy közös márka kialakítása érdekében az idén áprilisban alakult. A jelenleg 10 tagból álló szervezet szeretné, ha a világ számos részén működő híres pécsi kesztyűgyártók együttműködnének közös céljaik megvalósítása érdekében. Fontos számukra, hogy a német mesterképzés tananyagának átvételével újraindítsák kesztyűkészítő szakemberek képzését és egy kesztyűs múzeumot is létrehozzanak.

A klaszter elnöke elmondta, hogy a tíz tagú szervezetben működő hat kesztyűgyártó vállalkozás és további két, tagfelvételét kérő cég évente félmillió pár egyedi tervezésű, kézzel varrt kesztyűt készít, árbevételük összesen eléri a 3 milliárd forintot. Termékeik 90 százalékát exportálják, Európán kívül Amerikába is szállítanak belőlük.

A baranyai megyeszékhely több kesztyűgyártó cége tavaly októberben közös üzletet nyitott Pécs belvárosában, hogy felélessze a hajdani pécsi kesztyűs hagyományokat. A pécsi márkaboltban közel száz egyedi tervezésű, eredeti bőrkesztyű modell tekinthető meg, ezek először itt láthatók együtt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a klaszter szeptemberben Pécs belvárosában fesztivált rendez a pécsi kesztyűgyártás 150. évfordulója alkalmából. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kesztyűgyártás történetével, a legújabb modellekkel és azok készítésének módjával is. Lesznek szakmai versenyek, kesztyűdivat-bemutatók, a lakosságnak pedig kesztyűtervező versenyt hirdetnek, és a legjobb hat tervből kesztyűk is készülnek.

A pécsi kesztyűgyártók ezen kívül ősszel bemutatkozási lehetőséget kapnak Belgrádban, a minőségi magyar termékeket népszerűsítő Hungarikum Központban.