Magyarok kenyere: Orfűn öntötték össze a búzát

Korinek László, a program ötletgazdája búzát önt egy nagy dézsába a Magyarok kenyere program javára gyûjtött búza összeöntésekor az Orfûn rendezett ünnepségen 2016. augusztus 7-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

A magyarság összefogásának és az összetartozás érzésének fontosságát hangsúlyozták a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búza összeöntésekor a Pécs melletti Orfűn vasárnap rendezett ünnepség szónokai.

Korinek László jogászprofesszor, a 2011-ben indult Magyarok kenyere program ötletgazdája az orfűi malommúzeumban rendezett eseményen azt mondta: a mai nappal már a tavalyi 450 tonnát is meghaladta a jótékonysági kezdeményezésre idén összegyűjtött búza mennyisége. “A kitűzött célt teljesítettük” – hangoztatta.

Korinek László, a program ötletgazdája búzát önt egy nagy dézsába a Magyarok kenyere program javára gyûjtött búza összeöntésekor az Orfûn rendezett ünnepségen 2016. augusztus 7-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Korinek László, a program ötletgazdája  az Orfûn rendezett ünnepségen 
MTI Fotó: Sóki Tamás

Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akcióban magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-ban 77, egy esztendővel később 120, tavaly pedig 362 tonna összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

Korinek László a széleskörű összefogásra utalva úgy fogalmazott: “a magyar földművesek azok, akik őrzik a nemzetet”.

Orfû, 2016. augusztus 7. Egy lány cipókat gyúr a Magyarok kenyere program javára gyûjtött búza összeöntésekor az Orfûn rendezett ünnepségen 2016. augusztus 7-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Egy lány cipókat gyúr az összeöntésekor
MTI Fotó: Sóki Tamás

Emlékeztetett arra, hogy idén a felvidéki Gútáról érkezik a kovász Baranyába, a sót ismét a székelyföldi Parajdról küldik az augusztus 20-i kenyerekhez, amelyek elkészítéséhez – idén először – a legmagyarabb folyóként emlegetett Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak.

Szólt arról is, hogy idén Kárpátalja összes magyarlakta településéről érkezett búza a Magyarok kenyeréhez.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke arról beszélt, hogy a kezdeményezés lehetőséget teremtett arra, hogy a Kárpát-medence magyarsága ismét egymásra találjon.

Orfû, 2016. augusztus 7. Lovas kocsin érkezik az adományozott búza a Magyarok kenyere program javára gyûjtött búza összeöntésekor az Orfûn rendezett ünnepségen 2016. augusztus 7-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Lovaskocsin érkezik az adományozott búza 
MTI Fotó: Sóki Tamás

“Határokat lehet vonalzóval húzni, de az érzéseket, a lélek összetartozását nem lehet megakadályozni” – vélekedett Jakab István, aki hangsúlyozta: a magyarság összetartozása erős és egyre erősebb.

Kis Miklós Zsolt, a NAK alelnöke az összegyűjtött búza összeöntését a Kárpát-medencei magyar gazdák ünnepének nevezve kifejtette: a kezdeményezés példaértékű a nemzet számára, annak megmaradását jelképezi.

A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között szerepel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesület.

A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között, ugyanakkor idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesüljenek.     Az ünnepségen, melyen Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész is közreműködött, a 19 magyarországi megyéből és a határon túli magyarlakta területekről származó összeöntött búzát, valamint a Magyarok kenyere elkészítéséhez szükséges többi összetevőt Kövesi Ferenc, a pécsi gyárvárosi katolikus templom plébánosa áldotta meg.

 

hirdetés

Hirdetés