Magyarország az ENSZ mellett

Magyarország üdvözli az ENSZ Biztonsági Tanácsa által pénteken egyhangúlag elfogadott határozatot, amely a szíriai vegyifegyver-készletek gyors, ellenőrizhető és szükség esetén kikényszeríthető felszámolásáról rendelkezik – közölte a Külügyminisztérium szombaton az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény szerint a Biztonsági Tanács nemzetközi jogilag kötelező érvényű határozata történelmi jelentőségű. Kimondja, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása elfogadhatatlan, a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető lépés, amely nem maradhat következmények nélkül. A határozat egyúttal bizonyítja a nemzetközi közösség eltökéltségét a szíriai válság mielőbbi diplomáciai megoldására.

A magyar kormány elvárja, hogy Szíria maradéktalanul és késedelem nélkül hajtsa végre a Biztonsági Tanács, illetve a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) határozataiban foglaltakat. Fogadja az ENSZ és az OPCW szakértőit, gondoskodjék biztonságukról és biztosítson számukra teljes és akadálytalan hozzáférést. A vegyifegyver-készleteket az előírt időkereten belül szerelje le és helyezze nemzetközi ellenőrzés alá.

A Külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy Magyarország korábban – szövetségeseivel együttműködésben – felajánlotta: az ENSZ-en és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezeten keresztül kész részt venni a vegyi fegyverek leszerelésében és megsemmisítésében.

Közölték azt is: fontosnak tartják, hogy a Biztonsági Tanács határozata újabb lendületet adjon a politikai rendezésre vonatkozó erőfeszítések folytatásának. Reményeik szerint a november közepére tervezett genfi konferencián előrelépés történik a hosszú távon politikai rendezés érdekében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint péntek este New Yorkban egyhangúlag elfogadta a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló határozatot. Ez az első, jogilag kötelező érvényű BT-dokumentum Szíriára nézve a fegyveres konfliktus kirobbanása óta. A kiszivárogtatott határozattervezetből ismertté vált, hogy a dokumentum arra kötelezi Szíriát, helyezze nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit, és tegye lehetővé a fegyverszakértők számára a fegyverraktárokhoz való akadálytalan hozzáférést. A BT-határozat szerint amennyiben Damaszkusz ennek nem tesz eleget, akkor egy újabb BT-határozatot kell elfogadni ahhoz, hogy az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezetével összhangban a nemzetközi közösség akár erő alkalmazásával kikényszerítse a követelések végrehajtását.