Magyarország a díszvendége a Portugáliában rendezendő Terras sem Sombra nemzetközi kulturális és komolyzenei fesztiválnak, amelynek hat hónapig tartó, február 17-én induló zenei programját idén magyar fellépők és magyar művek színesítik Alentejo tartományban.

A fesztiválon a magyar művészek, a budapesti Zeneakadémia hallgatói és fiatal oktatói öt koncerten lépnek színpadra, a fellépéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a magyar kulturális kormányzat a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül 6,2 millió forint támogatásban részesítette – mondta el Breuer Klára lisszaboni magyar nagykövet a rendezvényt bemutató pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

hirdetés

Hozzátette, hogy a zenei program megvalósításában a Zeneakadémia és az MTA BTK Zenetudományi Intézet állt rendelkezésére. Az idei fesztiválra való felkérést megelőzte Bartók A kékszakállú herceg vára című művének nagy sikerű, koncertszerű előadása a múlt évben – emlékeztetett.

A magyar fellépők hangversenyein – februártól júniusig – mások mellett Bartók, Kodály, Liszt, Kurtág György és Eötvös Péter művei hangoznak el Alentejo műemlék templomaiban – közölte Juan Vela Del Campo, a Terras sem Sombra fesztivál művészeti igazgatója.

A fesztivál zárókoncertje június végén a magyar kortárs zene előtt tiszteleg, olyan ritkán hallható művek előadásával, mint például Kurtág György Kafka fragmenten és Eötvös Péter Dance of the Brush-footed Butterfly. A koncert díszvendége Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese lesz, akinek egy műve szintén elhangzik – ismertette a részleteket Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese.

hirdetés
Hirdetés