Magyarországra látogat a lengyel államfő

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából Áder János köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon pénteken és szombaton Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

A lengyel államfőt útjára elkíséri felesége, Anna Komorowska.

A tájékoztatás szerint Bronislaw Komorowskit péntek délelőtt katonai tiszteletadással fogadják a budai Várban, a Szent György téren, majd a magyar és a lengyel államfő tárgyalást folytat a Sándor-palotában.

Bronislaw Komorowski megkoszorúzza a Magyar Hősök emlékművét a Hősök terén, délután pedig Áder Jánossal együtt részt vesz Korompay Emánuel, a Varsói Egyetem első magyar lektora emléktáblájának avatásán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Gólyavár épületénél.

Szombaton Egerben folytatódnak a lengyel köztársasági elnök programjai. A magyar-lengyel barátság napja alkalmából Áder János és Bronislaw Komorowski ünnepi misén vesz részt az Egri Főszékesegyházban, amit a program szerint a lengyel menekültek befogadását megörökítő emléktábla avatása és kulturális program követ az egri várban.

Végül a két államfő beszédet mond az egri Gárdonyi Géza Színházban a magyar-lengyel barátság napja hivatalos ünnepi programján.

A második világháború idején 1939 és 1944 között 750 lengyel menekültet fogadott be a hevesi megyeszékhely, a várban volt ugyanis a lengyel tiszti tábor.

Az Országgyűlés 2007-ben hozott határozatot – a lengyel parlamenthez hasonlóan – a magyar-lengyel barátság napjának megünnepléséről minden év március 23-án annak emlékére, hogy 2006-ban Sólyom László köztársasági elnök és Lech Kaczynski lengyel államfő Győrött felavatta az első köztéri Magyar-lengyel barátság emlékművet, és ekkor tartották a magyarországi és lengyelországi testvérvárosok, települések találkozóját is.