Magyarországról vitáznak Strasbourgban

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése hétfőn Strasbourgban megkezdte ötnapos nyári ülésszakát, amelynek keretében kedden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szólal fel, szerdán pedig vitát folytatnak a magyarországi helyzetről – írja az MTI.

hirdetés

A 47 országot összefogó Európa Tanács a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését kíséri figyelemmel a tagországokban. Parlamenti Közgyűlése, amely a tagállamok törvényhozási tagjaiból álló, 318 fős testület, évente négyszer tart egy-egy munkahetes ülésszakot Strasbourgban. A magyar országgyűlési küldöttséget a mostani ülésszakon Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke vezeti. Rajta kívül hat fideszes, egy KDNP-s, két szocialista és egy jobbikos országgyűlési képviselő van a magyar delegációban.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedd délutánra beütemezett felszólalását hétfőn indoklás nélkül lemondták görög részről.

A magyarországi helyzetről szóló szerdai vita alapja az a jelentés lesz, amelyet Robert Walter brit konzervatív képviselő nyújtott be. Walter azért készített jelentést, mert az ET parlamenti közgyűlése csaknem napra pontosan két évvel ezelőtt – 2013. június 25-én – olyan határozatot szavazott meg Magyarországgal kapcsolatban, amely az eredetileg javasolt hivatalos monitoring eljárás megindítását ugyan elvetette, de kimondta, hogy a testület a továbbiakban is “szoros figyelemmel kíséri” a helyzet alakulását a jogállamiság szempontjából.

Ennek nyomán született meg a most vitára bocsátott jelentés, amely egyfelől üdvözli azokat a lépéseket, amelyeket időközben a magyar hatóságok megtettek a két évvel ezelőtt megfogalmazott ET-ajánlások témakörében, másfelől felhívja a figyelmet arra, hogy nem minden ajánlás teljesült, és felszólítja Magyarországot, hogy folytassa a párbeszédet az Európa Tanáccsal a még nyitott kérdések megoldása érdekében.

Az ET Parlamenti Közgyűlésének ülésszakán a keddi ülésnapon Ban Ki Mun felszólalása után Edward Snowden videokonferencia keretében részt vesz az ET-székházban az úgynevezett bejelentővédelem témájában szervezett vitán. Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezető tanácsadója, aki azzal vált közismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte. A 2013-ban általa kirobbantott lehallgatási botrány után Hongkongba, majd Moszkvába menekült az amerikai hatóságok elől, és ideiglenes menedéket kapott Oroszországtól.

Az ET Parlamenti Közgyűlése vitát folytat egyebek közt az orosz képviselők mandátumának sorsáról – az Ukrajna destabilizálását célzó orosz magatartás elleni tiltakozás jegyében -, valamint áttekinti a demokrácia intézményrendszerének azerbajdzsáni helyzetét.