Magyarságtudományi konferencia lesz a PTE-n

2015. augusztus 27-28-án kerül sor a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán az “Időértelmezések a magyarságtudományokban” című tudományos tanácskozásra.

hirdetés

A doktoriskolák V. nemzetközi magyarságtudományi konferenciáján a budapesti, kaposvári, pécsi, piliscsabai, szegedi egyetemek képviselői mellett a kolozsvári, révkomáromi, újvidéki PhD-műhelyek fiatal tudósai tartanak majd előadásokat, sőt érkeznek résztvevők a finnországi Jyväskyläi Egyetemről és a koreai Hankuki Egyetemről is. Az időértelmezések problémáját a tanácskozás az irodalom- és kultúratudományok, a néprajz-kulturális antropológia, a nyelvészet és a történettudomány szemszögéből vizsgálja majd.

A konferencia kapcsolódó eseménye a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság augusztus 29-i választmányi ülése, amelyre kivételesen Pécsett, a PTE-n kerül sor. E szervezet a Pécsi Tudományegyetemmel közösen dolgozik a VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus előkészületein. A Társaság ötévente rendezi meg a Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust, egyik alkalommal hazánkban, a következő alkalommal külföldön, egy-egy nagy egyetemmel együttműködve. 2016-ban – Budapest, Bécs, Szeged, Róma-Nápoly, Jyväskylä, Debrecen és Kolozsvár után – Pécs és a Pécsi Tudományegyetem ad majd otthont az eseménynek.

A 2016 augusztusában Pécsen megrendezendő nagyszabású tanácskozás fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, valamint Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A “Kultúra- és tudományköziség – magyarságtudomány a 21. században” című kongresszuson több száz előadás hangzik majd el. Az anyaországi és határon túli magyar kutatókon kívül számos országból érkeznek majd városunkba a magyar nyelvvel és kultúrával foglalkozó tudósok, Ausztriától Oroszországig, Finnországtól Japánig.

A nagyszabású esemény bizonnyal jelentős kihatással lesz a Pécsi Tudományegyetem ismertségére, megítélésére.