Már 44 gyanúsítottja van a nagy gyógycipős csalási ügynek

Két újabb szegedi orvos és egy szintén szegedi cégvezető is gyanúsított lett a cipős ügyben. Velük együtt összesen már 44 fővel – köztük baranyai bűnözőkkel – szemben folyik büntetőeljárás költségvetési csalás miatt. A vizsgálatot tizenkét nyomozócsoport folytatja, a friss fejleményekről a Police számolt be.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint ismert, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál még tavaly ősszel indult büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt. A szerteágazó ügycsoport nyomozásába közben már több vármegyei rendőr-főkapitányság is becsatlakozott, így összesen már tizenkét nyomozócsoport dolgozik ezen.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon is több büntetőeljárás van folyamatban.

Egy szegedi ortopédeszközöket gyártó cég a nyomozók által beszerzett bizonyítékok alapján 2018 és 2022 között összesen közel 100 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul az általa legyártott gyógyászati segédeszközök után. Az illegális tevékenységet a kft. ügyvezetője irányította úgy, hogy három orvost is beszervezett az ügyletbe. Ők voltak azok, akik közreműködtek a visszaigénylésekben azzal, hogy orvosi vényekre különböző termékeket írtak fel úgy, hogy általában a beteget meg sem vizsgálták, mivel egyébként a segédeszközökre szükség nem volt.

A csapat egyértelműen arra törekedett, hogy minél nagyobb haszonra tehessen szert.

A nyomozás arra is fényt derített, hogy volt olyan szociális intézmény, ahol a padláson zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott holmik, melyek nagy része nem is megfelelő minőségben lett legyártva. Ezek között voltak ülőkorzettek, fűzők, járógépek, járókeretek, kerekesszékek, rollátorok, illetve botok.

A fenti orvosok egyike kapcsolatban állt egy másik, kisebb szegedi céggel is, amely szintén gyógyászati segédeszközöket gyártott. Náluk is többször előfordult, hogy jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat.

Összehangolt akcióban végül május 23-án elfogtak az orvosok közül kettőt, valamint a kisebb szegedi cég ügyvezetőjét. Lakásaikban, valamint a kft. telephelyén pedig kutatásokat hajtottak végre, és lefoglaltak minden fontos iratot, eszközt, valamint készpénzt.

A két orvost, valamint az ügyvezetőt – előállításukat követően – gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás miatt, majd a két orvost bűnügyi őrizetbe vették, míg a kisebb cég vezetője szabadlábon védekezik.

Rajtuk kívül gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben érintett harmadik orvost is, aki a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már szintén gyanúsított, és jelenleg letartóztatásban van. Az illegális tevékenységet irányító és a három orvossal kapcsolatban álló nagyobb cég vezetőjét is meggyanúsították. A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, tekintve, hogy őt a baranyai nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben korábban már kihallgatták gyanúsítottként.

A cipős akták hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek.

A most elfogott három személlyel együtt az ügycsoportnak mára 44 gyanúsítottja van: 18 orvos, 14 cégvezető, 9 alkalmazott és 3 orvosi asszisztens. Jelenleg a két őrizetben lévő orvos mellett a visszaélések miatt tizenöten vannak letartóztatásban, tizenegyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Az ügyről itt írtunk korábban:

Már 32 gyanúsítottja van a gyógycipős csalásnak – baranyai bűnözőket is elfogtak

Már 32 gyanúsítottja van a gyógycipős csalásnak – baranyai bűnözőket is elfogtak