Már a hófogókat is lopják

Még ki sem telepítették az összes hófogót az utak mellé, de már többet el is loptak. A fémrudak, amelyekre rögzítik a hálót, kelendőek. Egy tolvajt a napokban elfogtak, mert nem számolt azzal, hogy a munkások visszamennek dolgozni.

hirdetés

Lopják a hófogó hálót, mert jó hő- és fénytűrő képessége miatt csirkehálóként lehet használni, de lopják a hálót tartó vasrudakat is, azokat pedig a fémkereskedéseknek adják el. Ennek kilójáért ugyanis 50-60 forintot adnak. A hófogókat pár napja kezdték kihelyezni a megyében, de máris loptak belőlük. A lebukás esélye viszont nagy, mert a háló rikító sárga színe miatt könnyen be lehet azt azonosítani.

„Egy tolvajt már tetten értek a kollégáim. Pont akkor darabolta a vasat, amikor a munkatársaim visszamentek a helyszínre dolgozni” – mondta Varga Zoltán, a Magyar Közút Baranya Megyei Igazgatóságának osztályvezetője.

A speciális háló négyzetmétere 700 forintba kerül. Egy szezonban csaknem húszmillió forintot költenek a kihelyezésére Baranyában.

Varga Zoltán szerint október közepétől március 15-ig vannak kint a fémből készült hófogó hálók, addig folyamatosan pótolni kell azokat a lopások miatt. Az osztályvezető állítja: amíg fából voltak a védművek, nem volt ennyire gyakori a lopás. A gond csak az volt velük, hogy a fa hamar elrohadt.