Lecsapott a vihar: úszott az Ágoston tér

Elérte Pécset a hétfőre ígért vihar fekete fellege, most már csak az a kérdés, hogy mikor szakad le az ég. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs-riasztást adott ki egyebek mellett Baranya megyére is. Több rendszámot is leszakított a víz az Ágoston téren.

hirdetés


A vihar délután öt óra előtt érte el a várost, késő esti sötétbe borítva a megyeszékhelyt. Az utcákon patakokban folyt a víz, koccanásos baleset is történt a Rákóczi úton. Az Ágoston téren pedig kisebb folyó is hömpölygött, az egyik ház udvarát öntötte el. Több autó is elakadt a vízben, kocsiknak szakadt le a rendszámtáblája. (A rendszámokat a rendőrségre leadták megtalálóik.)

A Pécs TV munkatársának a pogányi meteorológiai állomáson azt mondták, hogy alig félóra alatt 20 milliméternyi csapadék esett le. Ez a júniusi a havi átlag egyötöde.

A PTE mérése szerint 32,8 mm csapadék hullott, a levegő hőmérséklete pedig 17 fokra csökkent.

 

Korábban írtuk:

Mint az az OMSZ radarfelvételén is látszik, ha zivatarfelhő ebben az ütemben halad, akkor körülbelül 17 órára éri el Pécset.

Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt több megyére hétfőre – közölte Gaál Áron meteorológus az MTI-vel.

A honlapon található tájékoztató szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a heves zivatarokat erősebb, akár az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések kísérhetik.

Jégeső is kialakulhat, amelynek során két centiméter átmérőjű jégdarabok is hullhatnak. A Tiszántúl kivételével helyenként felhőszakadás is előfordulhat, rövid idő alatt 25 milliméternél több csapadékkal.

Csongrád és Békés megye kivételével az ország többi megyéjére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Gaál Áron elmondta: hétfőn kezdetben még erős lesz a felmelegedés, a maximumhőmérséklet 26-32 Celsius-fok körül alakul. Délután éri el az országot egy hidegfront, amely többfelé záporokat, zivatarokat okoz. Ennek következtében keddre mindenhol visszaesik a hőmérséklet, ekkor nagyjából 17-22 fok várható.

A hidegfront viszont várhatóan kedden már el is hagyja az országot, és szerdán ismét egy melegebb, szárazabb hullám éri el a térséget. Így a jelenlegi előrejelzések szerint a hét második felében ismét meleg, nyárias idő lesz – mondta a meteorológus.