Két gyanúsítottja van a szennyvíz-ügynek

Az elmúlt egy évben nem kezdett semmit a pellérdi szennyvíztisztítónál lévő szennyvíziszappal az annak kezelését korábban elvállaló Délkomp Kft. A cég felszámolása egy hónapja elkezdődött, így egyelőre kérdéses: ki viszi el az anyagot a telepről. Az Nemzeti Nyomozó Iroda a PécsMa.hu-val közölte: két gyanúsítottja van a környezetkárosításnak.

hirdetés

Frissítve (hétfő, 14.50):

A Nemzeti Nyomozó Iroda lapunk megkeresésére közölte: az Iroda büntetőeljárást folytat a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett megalapozott gyanúja miatt az ügyben “a pécsi szennyvíztelep üzemeltetésére szerződött gazdasági társaság vonatkozásában”.

Mint írják, a nyomozás során szakértőt rendeltek ki, de a szakértői véleményben foglaltak alapján újabb kérdések merültek fel, ezért a szakértő ismételt kirendelésére került sor azok tisztázása céljából. Az eljárás során két személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás lezárásának időpontja még nem ismert – közölte az NNI.

Korábban írtuk

A város határában 30-40 ezer tonnányi félig kezelt szennyvíziszapot immár egy éve mossa eső, szárítja szél, s azon bokrok, fák sarjadnak. Az szennyvíziszap elszállítása a telephelyen korábban a Pécsi Vízmű Zrt. számára tevékenykedő Délkomp feladata lenne. (A cég közvetve a PV Zrt. birtokában volt, hiszen a PV Zrt. leánya, az Aquainvest Kft. többségi birtokában volt.)

A társaság ellen több végrehajtást is elrendeltek, míg végül a felszámolást sem kerülhette el: szeptember végétől már felszámolóbiztos tevékenykedik a Délkompnál. Korábban pedig a zöldhatóság is megbüntette őket, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda környezetkárosítás gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Mindezek előzmények után kérdéses: ki szállítja el az iszapot.

Mint azt  Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. kommunikációs referense a Pécs TV-nek elmondta: felszámolási eljárás  miatt előfordulhat, hogy adott esetben Pécs városára, illetve a Tettye Forrásház Zrt.-re hárul a mintegy százmilliós nagyságrendű kármentesítési folyamat.

A Délkomp egyébként azzal indokolta korábban a távozását, mert cég szerint a Forrásház nem fizetett a megállapodás alapján eleget. A vízszolgáltató ellenben úgy vélte: a kft. súlyosan megsértette a velük kötött szerződését, és a vállalt feladatokat nem végezte el.