Már eldőlt, kiket vettek fel – Frissítve!

Csütörtök este tették közzé a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait, amelyből megtudható: kiből válik hallgató ősztől. A PTE által megjelölt ponthatárokról honlapunkon is tájékozódhatnak az olvasók.  Az idei adatok szerint 126 ezren adták be felvételi kérelmüket az állami helyekre, összesen pedig 140 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem a jelentkezők számának rangsorát tekintve a negyedik helyen áll: a PTE-re összesen a 17.307-en szeretnének járni, ebből az államilag támogatott képzésekre (minden képzési formában és munkarendben) 15.097-en jelentkeztek. A PTE e sorrendben a Debreceni Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet követi.

A fővárosi intézménynek 26.856-an szeretnének a hallgatói lenni. Közülük is legtöbben – 7367-en – az ELTE bölcsészettudományi karát jelölték meg jelentkezési lapjukon. A PTE BTK is népszerű, hiszen 4516 hallgató kíván itt tanulni.

Baranya megye az összes jelentkező számát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el 5110 fővel, a pécsi kistérség azonban országos összevetésben az ötödik legtöbb leendő diákot adhatja, innen 3005-en válnának valamelyik oktatási intézmény hallgatójává.

Az elmúlt évben a PTE-en a legtöbb, 438 pont a pszichológia szakra történő bejutáshoz kellett, ezt követte az alkalmazott közgazdaságtan (431) és a fogorvosképzés (426). Ahhoz pedig, hogy valaki építészhallgató legyen, elég volt 403 pontot összegyűjtenie.

Egyébiránt csütörtök esti Pont Ott Party rendezvényén a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Bódis József és Páva Zsolt is részt vett.

A PTE 2010-es felvételi ponthatárai az egyes karok linkjeire kattintva találhatóak meg:

Állam- és Jogtudományi Kar

Általános Orvostudományi Kar

Bölcsészettudományi Kar

Egészségtudományi Kar

Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar

Közgazdaságtudományi Kar

Művészeti Kar

Pollack Mihály Műszaki Kar

Természettudományi Kar

Illyés Gyula Főiskolai Kar (Szekszárd)

Frissítve (péntek, 10:44)

A PTE sajtóközleménye:

“A Pécsi Tudományegyetem továbbra is megtartotta vezető szerepét, biztosan tartja helyét az ország legnépszerűbb egyetemei között: az ország és a régió vonzó egyeteme.

Jelentkezési adatok
A PTE-re 17 307 felvételiző adta be jelentkezését (ez az országos jelentkezések 12,3%-a), ez 4%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.

A PTE-re 2010-ben első helyen jelentkezők száma 7%-kal nőtt (8 508 főről 9 138-ra).

Felvételi eredmények
Országosan a jelentkezők száma 140 302 fő volt, ennek 70%-a került felvételre (97 706 fő).

A PTE a magas jelentkezési számokat a felvettek számában, különösen az államilag támogatott létszámokban is tudta érvényesíteni: 7 384 gólya kezdheti meg tanulmányait a PTE-n, közülük a legtöbben államilag támogatott képzésben (5 434 fő), mely 3%-os emelkedést jelent. Jelentősen, mintegy 25%-kal nőtt a mesterképzésre felvettek száma is, az 1 401 mesterszakos hallgató 86%-a támogatott formában tanulhat.

Összegzés – A minőségi képzés fejlesztése a cél

A PTE célja, és mint a régió és az ország meghatározó tudományegyeteme, feladata, hogy a színvonalas tömegképzések mellett a mesterképzések terén megőrizze vezető szerepét: a tavalyinál 27%-kal többen kezdhetik meg tanulmányaikat.

A PTE annak ellenére érte el ezt – a jelentkezésekben és a felvételi számokban is – mutatkozó eredményt, hogy a versenytárs tudományegyetemek (DE, SZTE, ELTE) beiskolázási régiója jelentősen, mintegy 30-50%-kal nagyobb, mint a dél-dunántúli régió, sikerrel bizonyítva ezzel a PTE országos beiskolázási hatékonyságát.

Ponthatárok, népszerű szakok

Már a jelentkezéskor látni lehetett, hogy a PTE-n a legnépszerűbb (legtöbb jelentkezőt vonzó) szakok – az előző évekhez hasonlóan és az országosan tapasztalható trendeknek megfelelően – a jogi- és igazgatási, bölcsész, az orvos- és egészségtudományi és a gazdaságtudományi képzési területről kerülnek ki, ugyanígy a legmagasabb pontszámok az előadóművészeti (435), a fogorvos (424), az általános orvos (418), a jogász (416), illetve a kereskedelem és marketing (411) képzéseken voltak, és akárcsak tavaly és tavaly előtt, idén is a legmagasabb pontszámmal lehetett bejutni a pszichológia szakra (444).

Legmagasabb ponthatárok a PTE-n

pszichológia    444
előadóművészet – klasszikus oboa szakirány    435
előadóművészet – klasszikus trombita szakirány    435
előadóművészet – klasszikus fuvola szakirány    433
fogorvos    424
előadóművészet – klasszikus fagott szakirány    423
általános orvos    418
jogász    416

kereskedelem és marketing    411

gyógyszerész    407

Legnépszerűbb szakok a PTE-n (a jelentkezések alapján)

Szak    Jelentkezők száma
jogász    1544
pszichológia    1416
általános orvos    1327
gazdálkodási és menedzsment    1026
kommunikáció és médiatudomány    827
pénzügy és számvitel    788
szociális munka    689
mérnök informatikus    671
andragógia    671
gépészmérnöki    589

Pótfelvételi eljárás

A Pécsi Tudományegyetem mind a 10 kara hirdet képzést a pótfelvételi eljárás során. Összesen 111 alapképzési szakra, 6 osztatlan alapképzésre, 30 felsőfokú szakképzésre és 124 mesterképzésre lehet majd jelentkezni költségtérítéses formában. A pótfelvételi szakok listája megtalálható a PTE felvételizőknek szóló honlapján.

A jelentkezési határidő 2010. augusztus 10., a jelentkezési lapok beszerezhetőek az Oktatási Igazgatóságon és a Karokon is, és továbbra is elérhető az egyre népszerűbb elektronikus jelentkezési lehetőség is.

További információ: www.pte.hu

Lengvárszky Attila
oktatási igazgató

Pécs, 2010. július 23.