Már heten vádolják zaklatással Marton Lászlót

Újabb három olyan embert szólalt meg, akik elmondásuk szerint Sárosdi Lillához hasonló tapasztalatokat szereztek Marton Lászlóról: a rendező állításuk szerint orális szexre kényszerítette, fogdosta őket, vagy a kezüket szorította a nemi szervére egy zsúfolt színházteremben. Egy másik megszólaló pedig úgy érezte, Marton bizonyos ellenszolgáltatásokért akarna segíteni neki, de ebből a nő határozottsága miatt nem lett semmi – írja az Index.hu.

hirdetés

Sárosdi Lilla színésznő, az egykori Krétakör Színház tagja október 14-én írta meg történetét, amelyben egy „híres rendező” az autójában vette elő péniszét, és kérte meg arra, hogy „puszilja meg”, kihasználva, hogy a nő akkor még csak álmodozott a színészetről, és felnézett a nagy színházigazgatóra; később a rendező barátja az ő szeme láttára elégítette ki magát az autóban. Sárosdi eleinte nem mondott nevet, de néhány nappal később elmondta: története Marton Lászlóról, a Vígszínház Kossuth-díjas előző igazgatójáról, főrendezőjéről szól, aki jövőre lesz vagy lenne 50 éve a színház társulatának tagja.

A nyilvánosságra hozott történetek szereplői mind fiatal, pályakezdő, a színházi karrierben még csak reménykedő, 18-23 éves lányok voltak, amikor az esetük megtörtént: egy neves rendező tudhatott változtatni a pályájuk alakulásán. A megszólalók a cikkben nem vállalták a nevüket, de azt mondják, a bíróságon tanúskodnának, ha oda kerülne az ügy.

A Színművészeti Egyetemen korábban a hallgatók közül száznál is többen írtak alá egy levelet, amelyben Marton felfüggesztését kérik az ügy esetleges tisztázódásáig. Az egyetem közleménye arról szólt, elítélnek minden hasonló esetet, de ameddig a bíróság nem ítél, addig mást nem tudnak tenni, de a háttérben zajlik több, a hallgatókat segítő és a jövőbeli eseteket megakadályozni próbáló intézkedés előkészítése. Már csak azért is, mert azt többen is hangsúlyozzák: nem egyetlen egy ember elszigetelt esetéről van szó, a hatalommal való visszaélés rendszerszintű probléma, ráadásul nem is csak a művészeti életben fordul elő ilyesmi.